KUR`AN`DA AYET VE AYET BÜTÜNLÜĞÜ - GÜNEŞ, ABDULBAKİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK LİSANS TEZİKUR'AN DA AYET ve AYET BÜTÜNLÜĞÜABDULBAKİ GÜNEŞFIRAT ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI(TEFSİR BİLİM DALI)2005; Sayfa: 1 - 96Bu tezde ayet kavramının sözlük ve terim anlamlarıyla birlikte Kur-an'dahangi anlamda kullanıldığını ortaya koyduktan sonra, ayet bütünlüğünü şuyönleriyle ele aldık: Ayetin anlamsal ve lafız bütünlüğüâ€¦ Anlamsal bütünlükbaşlığı altında, ayetin kendi iç bütünlüğü ve diğer ayetlere olan bütünlüğüincelendi. Ayetin lafız bütünlüğü barlığı altında da, Kur-an'da hiçbir zaidkelimenin olmadığı, her ayetin lafız itibariyle bir bütün olarak bir seferde indiğive Kur'an ayetlerinin lafızlarıyla manası arasında mükemmel bir ilişkininbulunduğu örnekleriyle birlikte açıklamaya çalıştık.Kur-an'ın doğru anlaşılıp yorumlanabilmesi için, ayetlerin yer aldığıbağlamları içinde ve bütünlüğü göz önünde bulundurularak değerlendirilmesigerekir. Aksi takdirde bağlamından koparılan ve bütünlüğü göz ardı edilerekyorumlanan bir ayetten, Kur-an'ın vermek istediği mesaja ters bir hükümçıkarılabilir. Zaten İslam tarihindeki fikir ayrılıkları derinlemesine incelendiğinde,bu ayrılıkların en önemli sebeplerinden birin de ayeti siyak ve sibakından(bağlamından) çıkararak metin içerisinden soyutlayıp ele almak ve ona parçacıbir şekilde yaklaşmak olduğu görülecektir. İşte bu tezimizde, bütün bu konularadikkatleri çekip incelemeye çalıştık.Anahtar Kelimeler: Ayet, Lafız, Mana, Bütünlük

SUMMARYMASTERS THESİSTHE VERSE AND COMPLETENESS OF THE VERSEOF THE QUR?ANABDULBAKİ GÜNEŞUNIVERSITY OF FIRATINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESINTERPRETATİON MAINSCIENCE BRANCHIn thsi theris after putting out in which meaning the Coancept ?of theverse? has been used to gether with it?s dictionary and term meaning, wer tookthe verse?s completeness as the following: The semantic completeness andword completeness of the verse. Under the headline of the semanticcompleteness the completeness of the verse was studied with other Verses.Under the unity of the words, it was understood that there hadn?t been anunneceeary word in the Qur?an that every verse was revealed as an integritythat there has been an excellent harmany among the verses of the Qur?an andthe meaning of the words.In order to understand and interprete the Qur?an, the verses must beevaluated in the links and completeness. Otherwise the verses that areseparated from their links and which completeness are regarded can bemisinterpreted. When the contrastive thouthts are studied deeply in the İslamichistory one of the most important contrastive reason of this is to take the versefrom it?s original. Meaning and interprate it. In this thesis we studied there kindsof subjets carefully.Key Words: Verse, Words, Meaning, Completeness
The Verse and completeness of the verse of the Qur`an
Keywords: Din