1873, 1874 VE 1875 NUMARALI TRABZON ŞER'İYE SİCİLLERİNDEKİ NİKAH KAYITLARI VE DEĞERLENDİRİLMESİ (H.1124-1128/ M.1712-1716) - TEKİN, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada, 1873,1874 ve 1875 numaralı Trabzon Şer?iyye Sicilleri'nden faydalanılarak, H.1124-1128 (M.1712-1716) yıllarını kapsayan 5 yıllık bir süreç içerisinde bölgenin nikah kayıtları değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, kapsamı ve araştırmada kullanılan kaynaklar hakkında bilgi verildikten sonra Osmanlı Devleti'nin 1700-1718 yılları arası genel durumu hakkında bilgi verilmiştir. Sonrasında ise incelediğimiz 1873, 1874 ve 1875 numaraları Trabzon Şeriyye Sicilleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Daha sonra İslam ve Osmanlı hukunda nikah ana başlığı ile hem İslam hem de Osmanlı hukunda nikah, mihr, velayet ve vekalet konularında açıklamalar yapıldıktan sonra 1873, 1874 ve1875 numaralı Trabzon Şeriyye Sicillleri'ndeki nikah kayıtlarının genel tabloları verildikten sonra incelediğimiz 3 sicildeki nikahların genel, baliğa, seyyib ve sağire kadınların mihrlerini, medeni durumlarını, kadın ve erkeklerin nikaha katılım durumlarını, vekillerin unvan ve statülerini tablo ve grafikler eşliğinde değerlendirmeleri yapılmıştır. Tezimizin sonunda 3 sicildeki veriler kısaca karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Nikah, baliğa, seyyib, mihr, vekalet, velayet.

This study evaluates the marriage records of the region within a 5 year period covering the years 1124-1128 (1712-1716) by utilizing the Trabzon Shar?'iyye Registers numbered 1873, 1874 and 1875. In the introduction part of this study; information about the subject, purpose, scope of the research and the resources used in the research are given.Afterwards, information about the general situation of the Ottoman Empire between 1700-1718 is given. Then, brief information about the Trabzon Sharia Registers numbered 1873, 1874 and 1875 is given. Then, under the main heading of marriage in Islamic and Ottoman law, explanations were made on marriage, mahr, custody and proxy in both Islamic and Ottoman law. In the first part of our thesis, the general tables of the marriage records in Trabzon Şeriyye Registers numbered 1873, 1874 and 1875 are given. In the second part, the marriages in the three registers we examined were evaluated in general, the marital status, marital status,participation of men and women in the marriages, and the titles and salaries of the proxies with tables and graphs. At the end of the chapter, the records in the three registers are briefly compared. Keywords: Marriage, mature, divorced, dowry, proxy, custody
Marriage records in Trabzon Sharia Registers Numbered 1873, 1874 and 1875 and their evaluation (H. 1124-1128/ m. 1712-1716)
Keywords: Tarih