Elazığ il merkezinde yaşayan evli kadınların istemli düşük yapmak amacıyla uyguladıkları ve bildikleri geleneksel yöntemler - Savindik, Feyza Nazik; Açık, Yasemin; Gülbayrak, Canan; Akgün, Deniz (My University, 2007)
Özet: Bu çalışma Elazığ il merkezinde yaşayan evli kadınların istemli düşük yapmak amacıyla uyguladıkları ve bildikleri geleneksel yöntemleri belirlemek amacı ile yapılmıştır.Elazığ il merkezinde yaşayan 15 yaş üstü ve evli 67500 kadını temsilen 426 kadın seçilmiştir. Tekrarlayan ziyaretlerle 417’sine ulaşılmıştır. Araştırmaya alınan kadınların ortalama yaşları; 36,39±10,26, ilk gebelik yaşı 19,96±4,99,ilk doğum yaşları 20,02±6,05’tir. Ortalama gebelik sayıları 3,61±2,56, istemli düşük sayıları 0,32±0,04’tür. İstemli düşük yapan kadın oranı %18,2’dir. Kadınların %93,0’ı geleneksel herhangi bir düşük yapma yöntemini bildiğini, %19,7’si ise kullandığını ifade etmiştir. Tüm kadınların; %14,9’u ağır eşya/un torbası kaldırdıklarını, %8,2’si gripin, aspirin içtiklerini, %11,3’ü yüksek bir yerden sallanarak atladıklarını veya ip atladıklarını, %4,8’i rahim içine tavuk teleği, kibrit çöpü, örgü şişi, serum hortumunu soktuklarını, %3,6’sı ebegümeci veya patlıcan kökünü rahim ağzına soktuklarını, %2,6’sı kinin, kına veya ebegümeci kaynatıp içtiklerini, %3,1’i karında sancıları başlayınca saman yada maydanozla sütü kaynatıp buğusuna oturduklarını, %10,8’i kilim silkelediklerini belirtmişlerdir. Kadınların eğitim düzeyi düştükçe geleneksel çocuk düşürme yöntemi kullanma oranları artmaktadır (p=0,001). Bu tehlikeli yöntemlerin kullanımını azaltmak için; halkın eğitilmesi, aile planlaması hizmetlerinden faydalanmanın arttırılması, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi sağlanmalıdır.
Keywords: Elazığ; Düşük; istemli; Anketler; Gebelik; istenmeyen