Hızlı değerlendirme yöntemlerinin performanslarının depremde hasar görmüş binalar kullanılarak değerlendirilmesi - Demirbaş, Nurbanu; Şahin, Hümeyra; Durucan, Cengizhan (My University, 2022)
Bu çalışmada, Elazığ-Sivrice Depremi (2020) sonrası yapılan saha\rçalışmalarında incelenen 67 adet betonarme bina hızlı değerlendirme\ryöntemleri (RVS yöntemi, Kanada Sismik Tarama yöntemi, RBTEİE\ryöntemi, Sucuoğlu yöntemi) kullanılarak incelenmiştir. Binaların\rperformans puanları ve hasar görebilme riski belirlenmiştir.\rYöntemlerden elde edilen sonuçlar birbirleri ve deprem sonrası mevcut\rhasar durumu ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalarla mevcut\rhasar durumunu en iyi yansıtan yöntem ve yöntemlerin birbirleriyle\ruyumu belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda i) Kanada Sismik\rTarama yönteminin mevcut hasar durumunu en iyi yansıtan yöntem\rolduğu, ii) güvenli tarafta kalma açısından RVS yönteminin, Sucuoğlu\ryöntemine göre daha uygun bir değerlendirme sunduğu, iii) RBTEİE ile\ryapılan değerlendirmede Sucuoğlu yöntemine benzer sonuçlarla\rkarşılaşıldığı belirlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Jeoloji