Farklı Güdüm Kurallarının Havadan Atılan Güdümlü Bir Havan Mermisi Üzerinde Karşılaştırılması - Özkan, Bülent (Fırat University, 2023)
Çevresel unsurlara verilecek zararı asgari düzeye indirmeyi amaçlayan nokta hedef savunma konsepti dahilinde son yıllarda yaygın kullanım alanı bulan güdümlü mühimmat sınıfında yer alan güdümlü mermiler, özellikle insansız hava platformlarından atılma olanağının da söz konusu olması sayesinde önemli bir seçenek haline gelmiştir. Nispeten küçük boyutlara sahip ve hafif yapıda olmaları, güdümsüz genel maksat mermilerin burun kısımlarına güdüm kiti takılması yoluyla elde edilen bu mühimmatın uygulanabilirliğini artırmıştır. Bu çalışmada, bahsedilen tipte bir mühimmat olan havan mermisinin güdümlü hale getirilerek insansız hava platformlarından sabit yer hedeflerine doğru atılması durumunda ulaşılabilecek hedeften sapma ve uçuş süresi değerleri, göz önüne alınan üç farklı güdüm kuralı ve karşılaştırma kıstasları doğrultusunda, bilgisayar benzetimleri kullanılarak incelenmeye çalışılmıştır.

The guided projectiles which are classified among the guided munition having a wide-use in recent years in accordance with the point-target defense concept aiming at minimizing the collateral damage on the surrounding entities have become a significant choice especially when the opportunity of releasing them from unmanned aerial platforms is apparent. The properties of relatively small size and light weight make the applicability of these munitions which are configured by mounting a guidance kit to the nose sections of the general purpose projectiles increase. In this study, the miss distance and flight duration quantities which can be attained when these guided projectiles are fired from unmanned aerial platforms towards stationary ground targets are investigated by means of the relevant computer simulations for three different guidance laws and comparison criteria.
Comparison of the Noteable Guidance Laws on a Guided Mortar Released from Aerial Platforms
Keywords: Engineering; Mühendislik