AİLE İŞLETMELERİNDE KURUMSALLAŞMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: TRB1 BÖLGESİNDE YAPILAN BİRARAŞTIRMA - Demır, Ozcan (My University, 2014)
Aile işletmeleri ve bu işletmelerin kurumsallaşmaları ya da kurumsallaşamamaları günümüz iş dünyasının en önemli sorunları arasında yer almaktadır. İşletmelerin, sürekliliği ile ilgili sorunları ancak kurumsallaşma ile aşabileceği konusunda görüş oluşmaya başlamış hatta bir kısım işletmeler bunu hayata geçirmişlerdir. Aile işletmelerinin kurucuları ile bugün işletmeyi yöneten kuşaklar arasında başta eğitim olmak üzere pek çok alanda farklılıklar bulunmasına rağmen, kurumsallaşma konusunda yoğun bir görüş ayrılığı yaşanmamaktadır. Aile işletmelerinin kurumsallaşması, işletmelerin büyümesi ve daha doğrusu yaşamlarını devam ettirebilmeleri için geçerli tek yoldur. Büyük işletmeler kurumsallaşmasını tamamlamış olup, küçük işletmeler ya da aile işletmeleri de kurumsallaşmayı yaşama geçirmek zorundadırlar. Çalışmamızda TRB1 bölgesinde faaliyet gösteren 325 aile işletmesinin kurumsallaşmaya bakış tarzları ve kurumsallaşma durumları konumunda bulunan başta yeni jenerasyonlar olmak üzere aile bireylerinin kurumsal yapıya inandıklarını göstermektedir. Aynı zamanda geleneksel yapının da halen işletmelerde devam ettiği, bu yapının değişiminde de zamana ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Aile işletmelerinde profosyonel yönetici kavramına soğuk bakmadıkları, ancak güç ve yönetim konusunda ailenin ağırlığının da hissedildiği görünmektedir. Profesyonel yöneticiye daha çok ekonomik ve finansal alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır. Karar sürecinde uzmanların ve çalışanların görüşleri alınmakla beraber nihai ve stratejik kararların aile tarafından alındığı görülmektedir
Keywords: İşletme