Hemşirelerde Premenstural Sendrom Görülme Durumlarının İncelenmesi - Durmuş, A Birsen (Ege Üniversitesi, 2008)
Amaç: Bu çalışma, Elazığ İl Merkezi'ndeki 6 hastanede çalışan hemşirelerde premenstural sendrom görülme sıklığını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırma için kurumlardan yazılı onay ve hemşirelerden de sözel onay alınmış; çalışmaya katılmayı kabul eden hemşirelerle görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Toplam 780 hemşire araştırma evrenini oluşturmaktadır. Örneklem grubu; veri toplama tarihlerinde izinli olmayan, gündüz çalışan ve halen mensturasyon gören 250 hemşireden %32,17 oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak; Premestural Değerlendirme Formu PDF kullanılmıştır. PDF, premenstural dönemde kadmlann kendilerinde gözlemledikleri değişimleri ölçmeye yönelik 95 soruluk bir öz bildirim ölçeğidir. Halbreich ve ark. 1982 yılında geliştirdikleri ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik çalışması Dereboy ve ark. tarafından gerçekleştirilmiştir. Verilerin kodlanması ve değerlendirilmesi " The SPSS 11,0" programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, ortalama, t-testi, varyans analizi ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin %44.4'ü 23-27 yaş g r u b u n d a o l d u ğ u b e l i r l e n m i ş t i r . T o p l a m P M S p u a n ı n ı n s e ç e n e k p u a n ortalaması, 2.11 dir. PDF'nin seçenek ortalamasın a göre değerlendirildiğinde; En yüksek skor ise yorgunluk 2.84±1.2 dur. Çalış ma ya katılan hemşirelerin %48,4'ünde PMS b elirtilerine sahip oldukları belirlenmiştir.

Objective: In this research it is aimed to determine the premenstural syndrome of six hospitals nurses in Elazığ. Material Methods: It was get written permission from society of nurses and oral permission from nurse. The research carried out analytically inchedes frame 780 nurses. The sample group contains 251 32.17% nurses that not are with permission, work daytime and stili go on menstural. As means of data formation, Premenstural Syndrome Scale was used. The data were used the questionnaire to prepare by researchers. "Premenstural Syndrome Scale" to develop by Halbreich and at ali 1982 which validity and reliability build up by Dereboy et ali. This scale was including 95 questions. The statistical analysis of data made SPSS11.0 version. Results of this s t u d y w ere eva l u a t ed b y p ercen t a g e, mea n , t - t es t , va r ya n s a n al ys i s a n d correletion. Results: The ratio age groups of nurses were 44,4%. The average premenstural syndrome scale were 2, 11 and higher skor mean was fatigue 2.84±1.2 . Conclusion: At the end of this study; it has been found that 48,4% nurses have got PMS
THE INVESTIGATION OF PREMENSTURAL SYNDROME OF NURSES