OSMANLI İDARESİNDE SAFED (1516-1600) - TAŞKIN, ÜNAL (Fırat Üniveristesi, 2010)
Günümüzde İsrail'in kuzeyinde küçük bir şehirdir. Haçlıların bölgeye gelişlerine kadar erken İslamî dönemi hakkında çok az bilgi vardır. Safed'in Haçlılar için asıl önemi Taberiye-Tibnin ve Şam-Akka yolları ile Yakup Kızları Köprüsü'nü kontrol altında tutmasından kaynaklanıyordu.Sultan Baybars, 1266'da şehri Haçlılardan geri aldı ve kaleyi yenileyerek yeni binalar yaptı. Bu sayede Safed, Sur, Akka, Taberiye, Tibnin ve Şakif'in bağlı olduğu yeni eyaletin merkezi haline geldi.1516 yılında Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi ile Osmanlı topraklarına dâhil olan Safed, 1918'de İngilizlerin işgaline kadar Osmanlı hâkimiyetinde kaldı. Küçük bir şehir ve kaza statüsünde olan Safed, XVI. yüzyıldaOsmanlı yönetiminde Şam eyaletine bağlı sancak statüsü kazandı. Safed, bu dönemde tekstil endüstrisi sayesinde zenginleşti. Bol su kaynakları, limanlara erişilebilirlik ve İber yarımadasından gelen Yahudi ustalar bunda etkili oldu. Bütün bunlar Safed'e Yahudi göçünü arttırdığı gibi, Yahudi mistisizmini de zenginleştirdi.Anahtar Sözcükler: Safed, Haçlılar, Memlûklar, Osmanlı, Tekstil

Safad is a small town in northern Israel in today. Little is known of Safad in the early Islamic period, until the coming of the Crusaders. The main strategic value of Safad was that it offered the Crusaders an excellent observation point over the Tiberia-Toron (Tibnin) and Damascus-Acre road, particularly the important Vadum Jacob (Djisr Banat Jacob).Sultan Baybars was received from the Crusaders in 1266. Baybars set about repairing the fortress and civilian buildings. Inthis way, Safad was made the administrative centre of a new province with depends onTyre, Acre, Tiberia, Tibnin and Shaqif.Yavuz Sultan Selim's Egyptian expedition in 1516 the city of Safad remained under Ottoman rule until the British occupation in 1918. Being a small town and townshipstatus, Safad gained the status sanjaq associated with theprovince of Damascus in the XVI. century in the Ottoman rules. Safad prospered through the textile industry in this period. Abundant water and accessibility to ports, hence to markets, and also benefiting from an influx of jewish craftsmen from the Iberian peninsula. All this have increased Jewish immigration at the Safad and Jewish mysticism, also enriched in the region.Key Words:Safad, Crusader, Mamelouks, Ottoman, Textile
Safad in the Ottoman administration (1516-1600)
Keywords: Tarih