Fitness Merkezlerine Giden Bireylerde Egzersiz Bağımlılığı ve Fiziksel Görünüş Mükemmeliyetçiliği Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi: Tanımlayıcı Araştırma - Erdoğan, Ramazan; Türkoğlu, Furkan; Akbulut, Taner (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmada, sağlık/fitness merkezlerine giden bireylerin egzersiz bağımlılıkları ve fiziksel görünüş mükemmeliyetçilikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın evrenini sağlık/fitness merkezlerine giden bireyler oluştururken, örneklemini Elazığ ilinde sağlık/fitness merkezlerine giden 580 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılara ait demografik bilgileri elde etmek için kişisel bilgi formu kullanılmış olup, egzersiz bağımlılıklarını belirlemek için Tekkurşun Demir ve ark., tarafından geliştirilen “Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (EBÖ)” ve fiziksel görünüş mükemmeliyetçiliğini belirlemek için ise Yang ve Stoeber tarafından geliştirilen Kolsallayan ve Kazak tarafından Türkçe uyarlaması yapılan “Fiziksel Görünüş Mükemmeliyetçiliği Ölçeği (FGMÖ)” kullanılmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre; FGMÖ puanlarının kadınlarda daha yüksek olduğu (p<0,05), dış görünüşü önemseyen ve kilo alma kaygısı olanların daha yüksek EBÖ ve FGMÖ puanlarına sahip olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Günlük beslenmesine dikkat edenlerin daha yüksek EBÖ puanına ulaştığı (p<0,05), daha uzun süre ve daha fazla gün sayısında egzersiz yapanlarında daha yüksek EBÖ ve FGMÖ puanlarına ulaştıkları tespit edilmiştir (p<0,05). Ayrıca EBÖ ve FGMÖ arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (p?0,05). Sonuç: Sağlık/fitness merkezlerine giden bireylerin egzersiz bağımlılığı açısından bağımlı grupta yer aldıkları, EBÖ ve FGMÖ puanlarının bazı değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceği ve fiziksel görünüş mükemmeliyetçiliği artışı ile egzersiz bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu söylenebilir.
Keywords: Egzersiz; fitness; bağımlılık; fiziksel görünüş