ATIK BİYOKÜTLE VE PLASTİK KARIŞIMLARININ TORREFAKSİYON İLE YAKIT ÖZELLİKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ - BEKCİ, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Dünyada enerji ihtiyacının artması yeni kaynak arayışının yanında mevcut kaynakların da verimli bir şekilde kullanılmasını gerektirmektedir. Çevre kirliliğinin azaltılması ve enerji kaynaklarının etkin kullanılarak ekonomiye katkı sağlaması açısından plastik atıkların değerlendirilmesi önemlidir. Bu çalışmada önemli bir çevre problemi olan atık plastik torbaların mobilya fabrikası atık tozu ile farklı oranlarda karıştırılarak hazırlanan ikili karışım peletlerinin torrefaksiyonu ile geri dönüşümünden kalorifik değeri yüksek yakıt üretilmesi ve yakılması esnasında oluşan baca gazı emisyonlarının azaltılması amaçlanmaktadır. Enerji endüstrisi, ekonomilerdeki en büyük endüstri olduğu ve yenilenemeyen kaynakların hızla tükenmesi nedeniyle alternatif enerji kaynağı arayışı sürekli söz konusudur. Plastik atığın potansiyel enerji kaynağı olarak kullanımının faydalı olabileceği üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte, plastik atığın yakıt peletleri olarak uygulanması için büyük potansiyele rağmen, kullanımı ve gelişimi hala çok sınırlıdır. Bu nedenle, bu atıkların atık biyokütle ile birlikte pelet halinde torrefiye edilerek kullanılması atık plastik ve biyokütlenin birlikte değerli bir yakıta dönüştürülmesi sağlanacaktır.

Increasing energy needs in the world requires efficient use of existing resources as well as the search for new resources. It is important to evaluate plastic waste in terms of reducing environmental pollution and contributing to the economy by using energy resources effectively. In this study, which is a major environmental problem of the waste plastic bags, waste furniture factory binary mixture in different proportions of pellets prepared by mixing the powder with higher fuel during combustion flue gas emissions from production and recycling torrefaksiyon is intended to reduce the calorific value. Because the energy industry is the largest industry in economies and the rapid depletion of non-renewable resources, the search for alternative energy sources is constantly in question. Studies are being conducted on the potential use of plastic waste as a source of energy. However, despite the great potential for the application of plastic waste as fuel pellets, its use and development are still very limited. Therefore, the use of these wastes by torrefying them into pellets together with the waste biomass will be ensured that the waste plastic and biomass will be converted into a valuable fuel together.
Improvement of fuel properties of waste biomass and plastics mixtures by torrefaction
Keywords: Kimya Mühendisliği