The Effect of Salicylic Acid on Germination and Development of Soybean (Glycine max. L. merr.) Seeds - Doğan, Mahmut; Tura, Ayşe; Odabaşıoğlu, Ceren; Sedetaltun, Yağmur; Odabaşıoğlu, Mehmet İlhan (Fırat University, 2021)
Çalışmada soya (Glycine max.) L. merr. tohumlarında salisilik asidin farklı konsantrasyonları (kontrol, %0.25, %0.50, %0.75 ve %1.0 mM) kullanılarak çimlenme denemesi yürütülmüştür. Kontrollü koşullarda salisilik asidin, soya tohumları üzerindeki çimlenme ve gelişmeye etkisi izlenmiş ve denemenin 6.gün, 12. gün ve 18. gün hasatları yapılarak bitki örnekleri alınmıştır. Elde edilen örneklerde salisilik asidin çimlenme yüzdesi (%), ortalama çimlenme zamanı (gün) ve çimlenme indeksi, kök-gövde uzunluğu, klorofil, MDA ve prolin miktarları incelenmiştir. Buna göre salisik asit uygulamasının çimlenme indeksi, kök-gövde uzunluğu klorofil, MDA ve prolin ile pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Salisilik asidin %0.75 ve %1.0 mM konsantrasyonunun soya tohumlarına uygulanması ile çimlenme indeksine, büyüme ve gelişmesine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Salisilik Asitin Soya (Glycine max. L. merr.) Tohumlarının Çimlenme ve Gelişimine Etkisi