ŞİDDETLİ DEPREME MARUZ ÇOK KATLI BETONARME BİNALARIN TASARIM VE İNŞAAT SONRASI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI - GÜZEL, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Doktora Tezi ŞİDDETLİ DEPREME MARUZ ÇOK KATLI BETONARME BİNALARIN TASARIM VE İNŞAAT SONRASI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI İhsan GÜZEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2001,Sayfa:136 Şiddetli depreme maruz çok katlı betonarme binaların tasarım ve inşaat sonrası komşu katlar arası rij itlik ve dayanım düzensizliğinin iyileştirme çalışmalarının amaçlandığı bu çalışmada; çok katlı betonarme binaların deprem yükü altında tasarımında, deprem kuvvetlerinin hesabı için modların süperpozisyon yöntemi kullanılmış olup, bu yöntemle ilgili mod şekillerini ve frekanslarını tespit eden QBASIC dilinde bir program hazırlanmıştır. Deprem sırasında yapıya gelen taban kesme kuvvetlerinin azaltılması amacıyla taban izolasyon sistemleri kullanılacağından; taban izolasyonlu binalara deprem sırasında etki eden taban kesme kuvvetleri bulunmuştur. Depremde ortaya çıkan enerjinin yapıda tüketilmesi için kolon ve kirişlerde plastik mafsallaşmalar, kolon ve kirişlerde; farklı beton sınıfı, farklı donatı yüzdesi ve sınıfı için moment eğrilik ilişkisi incelenmiştir. Deprem sırasında yapı elemanlarında meydana gelen hasarların onarım ve güçlendirilmesi için daha önce yapılan çalışmalar incelenmiş; onarılacak ve güçlendirilecek kesitlerin moment ve eğrilik ilişkisinin teorik hesabı yapılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Şiddetli deprem, modların süperpozisyon yöntemi, taban izolasyonu, dayanım, rijitlik düzensizliği, plastik mafsallaşma, onarım güçlendirme.

II SUMMARY PhD Thesis DESIGNING OF THE MULTI-STOREYS BUILDING WHICH ARE SUBJECTED TO THE SEVERE EARTHQUAKES AND THE STRENGTHENING WORKS AFTER CONSTRUCTION OF THESE BUILDINGS İhsan GÜZEL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Civil Engineering 2001, Page: 136 The designing of multi-storeys buildings subjected to sever earthquakes and the strengthening works of adjacent floors rigidity after construction are aimed in this study, In this study, the designing of multi-storeys buildings under earthquake forces and the superposition method of modes was used for calculating the earthquake forces and by means of this method, was prepared a Q-Basic program which determines the related modes shapes and the frequencies. It was found that base shear forces have affect base isolated structures during earthquake, so, base isolated systems will be used for the purpose of decreasing the base shear forces affecting structure during the earthquake. In order to exhaust the energy coming out during earthquake; the plastic joints in the beam-column connections, different concrate class and different percentage of reinforcement, and the relationships of bending moment have been studied. The theatrical calculations of bending moments relations have been done for the sections which will be strengthened and the strengthening of the made structural elements damaged by the eartquake has been evaluated. KEY WORDS: Severe Earthquake, Superposition method of modes, base isolation, strengthening, rigidity irregular, plastic joints, repair and strengthening,
Designing of the multi-storeys building which are subjected to the severe earthquakes and the strengthening works after construction of these buildings
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering