138 NUMARALI EDİRNE ŞER'İYYE SİCİLİ H.1119-1161/M.1707-1748 - SAMIKIRAN, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans Tezi138 NUMARALI ED RNE ŞER` YYE S C LLOĞUZHAN SAMIKIRANFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Bölümü2006 Sayfa 731Bu tez, 138 Numaralı Edirne Şer`iyye Sicilli'dir. Sicill, Hicrû 1119-1161/Milâdû1707-1748 yılları arasını kapsamaktadır. Bu dönemde Edirne, Rumili Eyaleti'ne bağlımerkezû kazâ statüsünde olduğunu tespit ettik.Bu tezimizde Osmanlı adliye teşkilatı ve şer`iyye sicilleri'nin nitelikleri hakkındabilgiler verdikten sonra sicillerin ihtiva ettiği belgelerin özetlerini ve transkripsiyonunuverdik.Son olarak da şer`iyye sicillerine dayanarak Edirne'nin iktisâdû, içtimâû, siyâsû veidârû yapısı hakkında genel bir değerlendirme yaptık.Edirne Kazâsı'nın o dönemde 4 nâhiyesi ile şehir merkezine bağlı 29 köyünü tespitettik.Sicill'lerde vakıf ile ilgili belgenin yanında tereke defterleri de bulunmaktadır.Edirne vecivarında vakıf akarlarının yangın veya başka bir sebeble yıkıldığını ve tamir edildiğiniayrıca,bilâ-vâris fevt olanların terekelerinin beytü'l-mâl tarafından el konduğunu gördük.Bugün Edirne'de meşhur olan süpürge,boya ve tahta işlemeciliği ile ilgili tasarrufeşyalarından bahsedildiğini sicillerde müşahede etmekteyiz.Edirne Kazâsı ve dahilinde örfi görevlilerin reayaya zulm ve teaddide bulunduğunuda belgelerden öğreniyoruz.Anahtar Kelimeler: Edirne Şer`iyye Sicili, Kadı, Kaza, Eyalet

This thesis is 138 number of the ?Edirne Şerâ€›iyye Records? and the record includesthe years between 1119-1161 B.C./1707-1748 A.D.We established that Edirne was in thecentral ?kazâ? status and was subject to the Province of Rumeli.n this our thesis, we presented the transcription and the abstracts of the documentsthat the records contain after we gave datas concerning the charactericts of the şerâ€›iyyerecords and Ottoman justice organization .Lastly, we evaluated the economic, ethnographic, political ve administrative structureof Edirne only on the basis of the şerâ€›iyye records.We determined that Edirne ?Kazâ? had 4 ?nâhiye? and 29 villages which were subject tothe ?kazâ? .There are also inventories of the estates in addition to the documents relevantto wakf in the records. We observe that the rental properties of waqf were in ruins onaccount of another reasons or fire also confiscated to the estate?s inventories of personswho died without heir by ?Beytü?l-mal?.We observe that phrases pertaining to broom sellers, painters, soapers such as ?SabuncularHânı, Boyahâne, Süpürgeciler Hânı? and also the board work which become famous inEdirne today were mentioned in records.We learn from the records that the martial managers behaved cruelty to raya in EdirneKazâ and in the vicinity of it.Keyword: Edirne Şer`iyye Records, Khadı, Town, Province
Edirne Şer'iyye records no 138 (1119-1161/1707-1748)
Keywords: Tarih