SINIF ÖĞRETMENLERİNİN 21. YÜZYIL BECERİLERİNE YÖNELİK YETERLİLİK ALGILARI İLE DİJİTAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÖZER, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin 21.yüzyıl becerileri yeterlik algıları, dijital okuryazarlık düzeyleri ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektedir. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Elazığ'da resmi kurumlarda görev yapmakta olan 283 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel araştırma yöntemi ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, 21.yüzyıl beceri algılarını ölçmek için "21.Yüzyıl Becerileri Yeterlik Algıları Ölçeği" ve dijital okuryazarlık düzeylerini ölçmek için "Dijital Okuryazarlık Ölçeği" kullanılmıştır. 21.Yüzyıl Becerileri Yeterlik Algıları Ölçeği 42 maddeden oluşup bu maddeler öğrenme ve yenilenme becerileri, yaşam ve kariyer becerileri ve bilgi, medya ve teknoloji becerileri olmak üzere 3 alt faktörden oluşmaktadır. Dijital Okuryazarlık Ölçeği 17 maddeden oluşmakta ve 4 alt boyutlu bir yapıya sahiptir. Bu alt boyutlar tutum, teknik, bilişsel ve sosyal olarak adlandırılmıştır. 21.Yüzyıl Becerileri Yeterlik Algıları Ölçeği'nin Cronbach Alpha değeri .95, Dijital Okuryazarlık Ölçeği'nin Cronbach Alpha değeri ise .90'dır. Verilerin analizi için tanılayıcı analizler yapılmıştır, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi(ANOVA) kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin 21.yüzyıl yeterlik algıları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişki için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi yapılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin 21.yüzyıl yeterlik algıları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki etki için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda sınıf öğretmenlerinin 21.yüzyıl becerileri yeterlik algılarının öğrenme ve yenileme, yaşam ve kariyer ve bilgi, medya ve teknoloji alt boyutlarında yüksek olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin 21.yüzyıl becerileri yeterlik algılarının cinsiyet, kıdem ve eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık düzeylerinin tutum, teknik, bilişsel ve sosyal alt boyutta yüksek olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık düzeylerinin teknik ve sosyal alt boyutta cinsiyete göre erkeklerin lehine olduğu görülmüştür. Dijital okuryazarlık düzeyleri kıdem değişkenine göre incelendiğinde bilişsel alt boyutta anlamlı bir farklılık görülmüştür. Eğitim durumu değişkenine göre yapılan analizlerde doktora eğitimi alan sınıf öğretmenlerinin lehine olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin 21.yüzyıl becerileri yeterlik algıları ve dijital okuryazarlık düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucuna göre ise, sınıf öğretmenlerinin öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerinin 21.yüzyıl becerilerinin önemli bir yordayıcısı olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlara göre uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.

The aim of this study was to determine classroom teachers' perceptions of 21st century skills competence, levels of digital literacy, and the relationship between them. 283 classroom teachers working in official institutions in Elazığ in the 2020-2021 academic year constituted the sample of the study. The descriptive research method and the relational screening model were used in the study. Personal Information Form was used to collect data in the study, "21st Century Skills Efficiency Perceptions Scale" to measure 21st century skill perceptions and "Digital Literacy Scale" to measure digital literacy levels. The 21st Century Skills Competence Perceptions Scale consists of 42 items, and these items consist of 3 sub-factors, including learning and innovation skills, life and career skills, and information, media and technology skills. The Digital Literacy Scale consists of 17 items and has a 4-dimensional structure. These dimensions are named as attitude, technique, cognitive and social. The Cronbach Alpha value of the 21st Century Skills Competence Perceptions Scale was .95, and the Cronbach Alpha value of the Digital Literacy Scale was .90. Frequency, percentage, mean, standard deviation, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) were used for the analysis of the data. The Pearson Product-Moment Correlation Analysis was conducted for the relationship between classroom teachers' perceptions of 21st century skills competence and their levels of digital literacy. The regression analysis was performed for the effect between classroom teachers' perceptions of 21st century skills competence and their levels of digital literacy. As a result of the analysis of the data obtained in the study, it was observed that the classroom teachers' perceptions of 21st century skills competence were high in the dimensions of learning and innovation, life and career, and information, media and technology. No significant difference was observed classroom teachers' perceptions of 21st century skills competence according to the variables of gender, seniority and educational status. It was observed that the digital literacy levels of classroom teachers were high in the attitude, technique, cognitive and social dimensions. It was observed that the digital literacy levels of classroom teachers were in favor of men in the technical and social dimensions according to gender. When the levels of digital literacy were examined according to the variable of seniority, a significant difference was observed in the cognitive dimension. In the analyses performed according to the variable of educational status, it was observed that it was in favor of the classroom teachers with doctoral education. It was observed that there were moderately positive and significant relationships between classroom teachers' perceptions of 21st century skills competence and their levels of digital literacy. According to the results of the multiple regression analysis, it was seen that the digital literacy levels of classroom teachers were an important predictor of 21 st century skills. According to the results obtained at the end of the study, recommendations for practitioners and researchers were presented.
Investigation of the relationship between classroom teachers' perceptions of 21st century skills and levels of digital literacy
Keywords: Eğitim ve Öğretim