Bir üniversite hastanesi endokrinoloji kliniğinde eksenatid verilen hastaların klinik ve laboratuvar özellikleri - Kilinc, Faruk; Alpağat, Gülistan; Demircan, Fatih; Pekkolay, Zafer; Gozel, Nevzat; Tuzcu, Alpaslan Kemal (My University, 2014)
Amaç: Eksenatid, GLP-1 reseptörlerine yüksek afinitede bağlanmakta ve endojen GLP-1 etkisi olan glikoz bağımlı insülin sekresyonu, gastrik boşalmanın geciktirilmesi, glukagon süpresyonu, iştah baskılanması ve ?-hücre kitlesini artırıcı etkilerini göstermektedir. Tip 2 diyabet tedavisinde metformin ve sulfonilüre veya her ikisinin beraber kullanılmasıyla glisemik kontrol sağlanamayan özellikle obez hastalarda kullanılmaktadır. İyi glisemik kontrol ve kilo kaybı sağlaması nedeniyle kan şekerleri yüksek seyreden oral antidiyabetik tedavinin yetersiz kaldığı vakalarda insülin tedavisine eklenmiştir. Çalışmamızda; kliniğimizde en az 4 ay ve daha fazla süreyle eksenatid tedavisi alan hastaların biyokimyasal ve klinik parametrelerini paylaş- mayı planladık. Yöntemler: Çalışmaya Temmuz 2011 ile Aralık 2013 tarihleri arasında eksenatid başlanan ve en az 4 (ort: 7,3) ay takipleri tamamlanan 26 (2 erkek, 24 kadın) hasta alındı. Hastaların hepsi tedavi öncesi metformin yanında kombine oral antidiyabetik tedavi altında iken, 6 hasta metformin tedavisine ek olarak insülin tedavisi almaktaydı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastalarda tedavi sonrası Hemoglobin A1c düzeylerinde kadınlarda %0.98, erkeklerde % 1.4, vücut ağırlığında (kg) kadınlarda % 0.64, erkeklerde % 0.57, beden kitle indeksi ölçümlerinde kadınlarda % 0.61, erkeklerde % 0.56 düşme gözlendi. Sonuç: İnsülin, metformin veya oral antidiyabetik tedaviyi kombine veya tek başına alan obez hastalarda tedaviye eksenatide eklenmesi ile hastalarda kilo kaybı ve Hemoglobin A1c düzeylerinde düşme tespit edilmiştir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma