OBEZ KADINLARA UYGULANAN KISA DÖNEM ELEKTROMYOSTİMÜLASYON EGZERSİZLERİ VE FARKLI DİYET TİPLERİNİN VÜCUT KOMPOZİSYONUNA ETKİLERİ - YASUL, MUHAMMET ENES (Fırat Üniveristesi, 2023)
Dünyadaki en riskli 10 hastalıktan biri olan obezitenin prevelansı gün geçtikçe artmaktadır. Obezite tedavisi için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Beslenme tedavisi ve arttırılmış fiziksel aktivite düzeyi bunlardan bazılarıdır. Elektromyostimülasyon (EMS) uygulamaları son dönemlerde obezitenin egzersiz ile tedavisi için tercih edilen güncel yaklaşımlardan biridir. Bu çalışma obez kadınlar üzerinde kısa dönem EMS egzersizlerinin farklı diyet tipleriyle birlikte vücut kompozisyonuna olan etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya EMS (n=18), EMS ve aralıklı oruç diyeti grubu (EMS+AO) (n=18), EMS ve kalori kısıtlı diyet grubu (EMS+KK) (n=18), aralıklı oruç diyeti grubu (AO) (n=18) ve kalori kısıtlı diyet grubu (KK) (n=18), olmak üzere toplam 90 gönüllü kadın katıldı. Egzersiz gruplarına 4 hafta boyunca haftada 2 gün ve günde 27 dakika olmak üzere EMS egzersizleri uygulandı. Diğer gruplar ise 4 hafta boyunca kendilerine verilen diyet programlarını uyguladı. Grupların; BKİ, vücut ağırlığı, vücut yağ ağırlığı, iskelet kası ağırlığı gibi tüm vücut kompozisyonu bileşenleri ön test ve son test olarak iki kez biyoelektrik impedans analiziyle belirlendi. İstatistiksel analizler için SPSS paket program kullanılmış olup değişim ve farklılıkların belirlenmesinde iki yönlü varyans analizinden (Two-way repeated measures ANOVA) yararlanıldı. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Yapılan analizler sonucunda; BKİ, bazal metabolizma hızı, vücut protein miktarı, vücut mineral miktarı, vücut ağırlığı, vücut yağ ağırlığı, iskelet kası ağırlığı, vücut suyu miktarı, vücut yağ oranı, iç organ yağ düzeyi, sağ ve sol kol yağ kütlesi, sağ ve sol bacak yağ kütlesi, sağ ve sol bacak kas kütlesi, gövde kas ve yağ kütlesi parametlerinin son test lehine anlamlı farklılık gösterdiği gözlendi (p<0,05). Sonuç olarak EMS egzersizleri ve çalışmada uygulanan diyet programlarının vücut kompozisyonu üzerinde olumlu etkileri olduğu ve kadınlarda görülen obezitenin tedavisinde tercih edilecek yöntemlerden biri olarak önerilebileceği söylenebilir.

The prevalence of obesity, one of the 10 most risky diseases in the world, is increasing day by day. Many different methods are used for the treatment of obesity. Nutritional therapy and increased physical activity level are some of them. Electromyostimulation (EMS) applications are one of the current preferred approaches for the treatment of obesity with exercise. This study was conducted to determine the effects of short-term EMS exercises with different diet types on body composition in obese women. A total of 90 volunteer women, including EMS (n=18), EMS and intermittent fasting diet group (EMS+AO) (n=18), EMS and calorie restricted diet group (EMS+KK) (n=18), intermittent fasting diet group (AO) (n=18) and calorie restricted diet group (KK) (n=18), participated in the study. The exercise groups received EMS exercises for 27 minutes a day, 2 days a week for 4 weeks. The other groups followed the diet programs given to them for 4 weeks. All body composition components of the groups such as BMI, body weight, body fat weight, skeletal muscle weight were determined by bioelectrical impedance analysis twice as pretest and posttest. SPSS package program was used for statistical analyses and two-way repeated measures ANOVA was used to determine changes and differences. Statistical significance was accepted as p<0.05. As a result of the analysis; BMI, basal metabolic rate, body protein content, body mineral content, body weight, body fat weight, skeletal muscle weight, body water content, body fat percentage, visceral fat level, right and left arm fat mass, right and left leg fat mass, right and left leg muscle mass, right and left leg muscle mass, trunk muscle and fat mass parameters showed a significant difference in favor of the last test (p<0.05). In conclusion, it can be said that EMS exercises and diet programs applied in the study have positive effects on body composition and can be recommended as one of the methods to be preferred in the treatment of obesity in women.
The effects of short-term electromyostimulation exercises and different diet types on body composition in obese women
Keywords: Spor; Beslenme ve Diyetetik