Elazığ Emniyet Müdürlüğü kurum hekimliğine başvuran emniyet teşkilatı çalışanı ve eşlerinde koroner arter hastalıkları risk faktörleri araştırması - Deveci, S. Erhan; Açık, Yasemin; Güler, Haydar; Gülbayrak, Canan (My University, 2006)
Bu araştırma Elazığ Emniyet Müdürlüğü çalışanlarında koroner arter hastalığı (KAH) risk faktörlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Kasım-Aralık 2003 tarihlerinde Elazığ Emniyet Müdürlüğü Kurum Hekimliğine başvura kurum çalışanları ve/veya eşlerine (313 kişi) anket uygulanmış, açlık kan şekeri (AKŞ), kolesterol ve ortalama tansiyon değerleri belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınanların %1.9’unun şeker hastalığı, %2.9’unun kalp hastalığı, %5.4’ünün hipertansiyonu olduğunu belirtmiştir. Ortalama kan basınçları; sistolik 114.1±15.9, diastolik 74.6±10.3 mmHg, ortalama akş değerleri 90.9±16.6 mg/dl olarak tespit edilmiş; %8.9’unun sistolik, %7.7’sinin diastolik kan basıncı, %16.0’ının total kolesterolü, %3.5’inin AKŞ’si normal değerlerin üzerinde bulunmuştur. Araştırmaya katılanların %36.7’si halen sigara içtiğini, %20.8’i düzenli spor yaptığını, %65.5’i öğün atladığını, %47.3’ü öğün aralarında bir şeyler yediğini ifade etmiştir. Araştırma grubunda KAH risk faktörleri içerisinde sayılan sigara kullanma, spor yapmama, düzensiz beslenme oranları yüksektir.
Keywords: Risk faktörleri; Koroner arter hastalığı; Sigara içme; Elazığ