ÇEŞİTLİ KANSER TİPLERİNDE KROMOZOMAL FRAJİL BÖLGELERİN ARAŞTIRILMASI - DENİZ, NECATİ (Fırat Üniveristesi, 1999)
Kanser genetiğinde son çalışmalar, tümör dokusunda oluşan kromozomal anomaliler frajil bölgeler, delesyonlar ve translokasyonlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çalışma kromozomal frajil bölgelerin, hangi kromozom lokuslannda yoğunlaştıklarını saptamak amacıyla planlandı. Bu çalışmada, 30 hasta ve 30 sağlıklı bireylerden lenfosit kültürü yapıldı. GTG bant tekniği uygulanan kromozomlarda, sitogenetik inceleme ile frajil bölgeler tesbit edildi. Her birey için elli hücre değerlendirildi. Frajil bölgelerin çoğunlukla 5q, 2q, 3q, 13q, 4q, 3p, 15q ve lq lokuslannda yoğunlaştığı, kontrol ve çalışma grubunda gözlenen frajil bölgeler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P < 0.001, t= 4.42). Bizim frajil bölgelerimiz diğer çalışmacıların buldukları frajil bölgelerle uyumlu bulundu. Çeşitli tümörlerde farklı frajil bölgeler tesbit edildi. Çalışma grubunun tamamında 2q ve 5q'da frajil bölgeler gözlendi. Yapılan çalışma sonucunda kanser tiplerine spesifik frajil bölgeler tesbit edildi. Frajil bölge analizleri ailesel ve sporadik kanserlerde yapılacak moleküler çalışmalara temel oluşturabileceğini desteklemektedir. Bu nedenle kanserli vakalarda frajil bölge analizleri önemli bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

Recent studies on cancer genetics have been focused, chromosomal abnormalities occuring in tumour tissue including chromosomal fragile sites, deletions and translocations. We have planned this investigation to determine frequently identified chromosomal fragile sites in which chromosomal loci. It was established lymphocyte culture from 30 patients with cancer and normal health 30 controls in this study. By the application of GTG banding technique to chromosomes, fragile sites were detected cytogenetically. Fifty cells were evaluated for each individual. It was determined that the majority of the fragile sites are 5q, 2q, 3q, 13q, 4q, 3p, 15q and lq the incidence of fragile site was statistically significant between the case and the control groups (p< 0.001, t= 4.42 ). Our results of fragile sites were compatible with the results. It was determined that fragile sites were different in various tumour types. The marginal fragile sites amoung study group are 2q, 5q. In conclusion, in this study the fragile sites specific to various cancer types were determined. These results confirm that these fragile sites can establish a basis for the molecular analyses in the sporadic and familial cancers and therefore in the cases of cancers, analyses of fragile sites can be used as an indicator.
Analysis of chromosomal fragile sites in various types of cancers
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tıbbi Biyoloji; Medical Biology