İNTERNET REKLAMLARINA KARŞI TUTUMUN BELİRLEYİCİLERİ: OTOMOBİL REKLAMLARI ÖRNEĞİ - ARĞIN, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2011)
Dünyada ve Türkiye'de İnternet teknolojisi, gündelik hayatın hemen hemen her alanında giderek artan bir önem ile belirleyici etkiye sahip olmuş, reklamcılık faaliyetlerinin de önemli bir bileşeni haline gelmiştir. Hızla gelişen interaktif iletişim, firmaların internet reklamcılığına olan ilgisini daha da artırmıştır. İnternet reklamcılığı ilk başlarda birkaç uygulama şekli ile gerçekleştirilirken, artan teknolojik imkânlar sayesinde, artık birçok uygulama şekli ile karşımıza çıkmaktadır.Günümüzde firmalar ürün, marka veya fikirlerinin varlığı hakkında tüketicileri bilgilendirmek ve olumlu tutumlar oluşturmak amacıyla çeşitli reklam araçları kullanırlar. İnternet reklamlarının tüketiciye ulaşması, tüketicilerin tutumuna olumlu veya olumsuz yönde etki yapar. Bu çalışmada internetin sunduğu zengin reklâm olanaklarından ve tüketici davranışlarını etkileyen psikolojik faktörlerden kısaca söz edilmekte, değişik yönleriyle internet reklâmcılığından bazı kesitler sunulmaktadır.Uluslararası yazında pek çok çalışma yapılmış olmasına karşın, Türkiye'de bu konuda çalışmaların azlığı dikkat çekicidir. İnternet kullanıcılarının, satın alma davranışlarına etkilemede bir faktör olan, tutum ve algılarının bilinmesi rekabet açısından oldukça önemlidir.

Internet technology in the world and in Turkey, an increasing importance in everyday life with almost every area have had a decisive influence, has become an important component in advertising activities. The rapidly developing interactive communication, the companies increased the interest in Internet advertising . Internet advertising is performed at first with a few application form, thanks to the increasing technological possibilities, now it comes with many application form .Nowadays companies reach consumers using a variety of advertising vehicles to inform about product, brand or the existence of ideas in order to create positive attitudes. Internet ads to reach consumers, makes a positive or a negative influence on attitudes. In this study, the Internet offers a rich psychological factors affecting consumer behavior and advertising opportunities are briefly mentioned, some sections are offered in various aspects of the Internet advertising.Although many works have been in international literature, in Turkey scarcity of studies on this area is striking. A factor influencing the purchasing behavior of Internet users out of the attitudes and perceptions, in terms of competition is very important. Therefore, to determine consumers' attitudes towards internet advertising on the internet ads, an application has been aimed at a practice.
Internet ads against determinants of attitudes: the case of automobile ads
Keywords: İletişim Bilimleri