Tenafori uygulanan at ve merkeplerde adezyonları önlemek için silikon tüp ve polietilen glikolün (PEG) kullanımı - Canpolat, İ.; Kılıç, Ş.; Bulut, S.; Eröksüz, H.; Karabulut, E. (My University, 1997)
Çalışma materyalini deneysel amaçlı 5 at, 5 merkep ve 3 klinik olgu (2 tendo kontraktürlü ve bir tendo rupturu bulunan atlar) oluşturdu. Otuz ayakta M. Flek. Dig. Supf. lendosuna lenelomi yapıldıktan sonra, tenorafi yapılan tendo üzerine I. grupta (10 olgu) 3cm uzunluğunda slikon tüp uygulandı. İkinci grupta tenorafiden sonra % 5'lik Policlilcn glikol (PEG) 4000 solüsyonu döküldü. Kontrol grubunda ise lendo dikilip bırakıldı. Klinik olgularda tenorafiden sonra PEG solüsyonu dökülerek bölge kapatıldı. Klinik, makroskobik, histopalolojik ve ultrasonografik bulgular sonucunda, silikon tüp kullanılmasının tendo adczyonlarını önlemek için uygun olmadığı, PEG solüsyonunun diğer adezyonları önleyici ilaçlara alternatif olduğu kanısına varıldı.
Keywords: At; eşek; polietilen glikol; tendonlar; glikol; dikiş materyalleri; yapışma