KÜRESELLEŞMENİN FORDİST- KİTLESEL ÜRETİM TARZINA ETKİSİ - Yertüm, Umut (Fırat University, 2017)
Bilişim ve haberleşme teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler toplumların sosyal ve ekonomik yapılarını da aynı oranda etkilemiştir. Kitlesel üretim 70’li yıllara kadar hâkim üretim biçimini oluşturmaktayken, teknolojide meydana gelen hızlı gelişmeler; bireylerin talep ettiği malların hızla değişmesine neden olmuştur. Fordist üretim biçimi yapısı gereği tek tip ürünün seri ve kitlesel olarak üretilmesini sağlamaktayken, tüketicilerin hızlı talep değişikliklerine cevap verebilecek bir yapıya sahip değildir. Tüketici tercihlerine daha hızlı cevap verebilecek bir üretim yapısı oluşturma ihtiyacı fordist üretim krizini post-fordist üretim biçimine dönüştürmüştür. Bu çalışmada küreselleşmenin fordist-kitlesel üretim tarzına etkisi derinlemesine analiz edilecektir.