Monofilament Balık Ağlarında Kopma Dayanımının Araştırılması - Ateşşahin, Tuncay; Duman, Erdal (Fırat University, 2016)
Bu çalışma Mart 2008- Şubat 2009 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü Çemişgezek Bölgesi’nde kullanılan monofilament galsama ağlarındaki kopma dayanımını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma süresince Çemişgezek Bölgesi’nde bulunan Fatmalı, Muratçık, Yemişdere ‘den 120 adet ağ örneği alınmıştır. Örnekler bir yıllık, iki yıllık ve iki avlama sezonu kullanıldıktan sonra güneşte bırakılan ağlardan alınmıştır. Özellikle materyal kalınlıkları (0,26 mm ile 0,29 mm) arasında kopma dayanımı açısından farklılığın önemli olmadığı tespit edilmiştir (p > 0,05). Ancak 1 yıllık ağ örnekler ile 2 yıllık ağ örnekler arasında kopma dayanımı açısından farklılığın önemli derecede olduğu belirlenmiştir (p < 0,05)

The aim of this study was to determine breaking strength of monofilament gillnets in Çemişgezek Region of Keban Dam Lake between March 2008 - February 2009. In the region during the study 120 netting samples were taken from Fatmalı, Muratçık and Yemişdere. The samples were taken from monofilament gillnets which used one year, two years, and two catching seasons let in the sun. In this study no significant differences was detected especially material thickness (between 0.26 mm and 0.29 mm) in terms of breaking strength (p > 0.05). However, significant differences was observed between one year and two years netting materials in terms of breaking strength (p < 0.05)
The Investigation of Breaking Strength In Monofilament Gillnets