Kappa opioid modulation of serotonergic neurotransmission in the hypothalamus, Hippocampus and striatum in the male rat - Yılmaz, Bayram; Sandal, Süleyman; Canpolat, Sinan; Kutlu, Selim; Keleştimur, Haluk (My University, 2006)
Amaç: Bu çalışma, kappa opioid reseptörlerinin hipotalamus, hipokampus ve striatum'da serotonerjik nörotransmisyon üzerine modülatör etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Deneylerde kullanılan toplam 32 erkek Sprague-Dawley sıçan dört gruba ayrıldı. Anestezi altına alınan sıçanlar stereotaksik cihaza yerleştirildikten sonra, U-50488H (? agonist, 50µg/kg), Nor-Binaltorphimine (Nor-BIN, kappa antagonist, 50µg/kg) veya U-50488H + Nor-BIN intraserebroventriküler (ICV) yolla infüze edildi. Kontrol grubunu oluşturan hayvanlara ise aynı yolla serum fizyolojik uygulandı. ICV infüzyonlardan 30 dk sonra tüm sıçanlar dekapite edilerek beyinleri hızla kuru buz üzerine alındı. Mikrodiseksiyon yöntemiyle hipokampus, hipotalamus ve striatum bölgeleri çıkartılarak sıvı nitrojende donduruldu. Bu beyin bölgelerindeki 5-hydroxytryptamin (5-HT) ve 5-hydroxyindole acetic acid (5-HIAA, 5-HT metaboliti) düzeyleri HPLC-ECD yöntemiyle belirlendi.Bulgular: 5-HT ve 5-HIAA değerleri (ng/gr doku) U-50488H grubu hipotalamus ve hipokampus bölgelerinde kontrol grubuna göre anlamlı derecede azaldı (p<0.01 ve p<0.05). Kappa opioid antagonistinin tek başına verildiği grupta indolamin düzeylerinin kontrol grubu değerlerine yakın veya azalmış olduğu gözlendi (p<0.05). İki opioid ajanın kombine olarak uygulandığı grupta ise Nor-BIN'in, kappa agonistinin sebep olduğu serotonerjik inhibisyonu anlamlı derecede geri çevirdiği belirlendi (p<0.001). Striatumda elde edilen 5-HT düzeyleri her üç grupta da kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmışken (p<0.01), aynı beyin bölgesinde belirlenen 5-HT metabolit (5-HIAA) değerleri ise oldukça anlamlı derecede azaldı (p<0.001).Sonuç: Bu bulgular, kappa opioid reseptörlerinin hipotalamus, hipokampus ve striatum bölgelerinde serotonerjik nörotransmisyonu modüle ettiklerini göstermektedir.
Keywords: Sıçan; Sprague-Dawley; Modeller; hayvan; Sinaptik transmisyon; Reseptörler; opioid; kappa; 3; 4-Dikloro-N-metil-N-(2-(1-pirolidinil)-siklohekzil)-benzeneasetamit; (trans)-izomer; Serotonin