DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'DAKİ EVSEL ATIK SU ARITMA TESİSLERİNİN ÇOK YÖNLÜ DEĞERLENDİRİLMESİ - EPREM, MUHAMMED FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Atıksular suyun evlerde, sanayide ve ticari faaliyetlerde kullanılması sonucu kirlenmesiyle oluşur. Atıksu arıtımı, çeşitli kullanımlar sonucu oluşan atık suların deşarj edildikleri alıcı ortamın fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirmek için uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik proseslerin birini ya da birkaçını kapsamaktadır. Evsel atıksuların arıtıma işlemi mekanik, biyolojik ve kimyasal proseslerden oluşan arıtma kademelerinde gerçekleştirilir. Birinci kademe arıtma mekanik ve fiziksel proseslerden, ikinci kademe biyolojik proseslerden, üçüncü kademe, ileri arıtma proseslerinden oluşur. Mevcut atık suya bu işlemlerden hangisinin uygulanacağının belirlenmesi, atıksuyun karekterizasyonun doğru belirlenmesine bağlıdır. Evsel atıksular için genelde fiziksel ve biyolojik arıtma yöntemleri tercih edilirken, endüstriyel atıksuların arıtımı için kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Atıksuyun, deşarj edileceği alıcı ortamın standartlarını sağlayacak şekilde arıtılması gerekir. Bu çalışma da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden laboratuvarları mevcut olan ve arıtma kademelerinin birkaçına sahip olan Arıtma Tesisleri hakkında araştırma çalışmaları yapılmış, bununla elde edilecek verilerin hem bilimsel olarak daha fazla kapsamlı olması hemde elde edilecek verilerin somut olması ve bilimsel olarak yorumlanabilmesi amaçlanmıştır. Öncellikle arıtma tesislerinin prosesi, Atık suyu Arıtma Yöntemi, tasarımı, arıtma tipi, işletimi, tesis verimi ve işletmede karşılaşılan sorunlar gibi konularda araştırma ve incelemeler yapılmıştır. Bu araştırma ve incelemeler sonucunda elde edilecek bilgiler ışığında arıtma tesislerinde karşılaşılan problemler, çözüm yöntemleri gibi konular hakkında bazı değerlendirmeler yapılmıştır.

Wastewater in the house, the results for use in industrial and commercial activities caused by pollution. Wastewater treatment, the receiving environment in which they discharged the resulting wastewater results use a variety of physical, chemical and applied to make will change the bacteriological and ecological characteristics of physical, includes the chemical and some or one of the biological processes. Operation of municipal wastewater treatment to mechanical treatment is carried out in stages consisting of biological and chemical processes. The first stage of treatment, mechanical and physical processes, biological second stage of the process, the third step consists of the application of advanced treatment process to determine which of these processes will depend on the current wastewater characterization to determine accurate. Chemical methods are used for the treatment of industrial wastewaters in general physical and biological treatment methods are preferred for municipal wastewater. Wastewater will be discharged has to be purified to the standards of the receiving environment. In this study, the existing laboratories in East and Southeast Anatolia and having some of the refinement stage Treatment Plants built on research studies will be obtained with this data is both scientifically more comprehensive that the concrete of the data to be obtained in both, and is aimed to be scientifically reviewed. Primarily, the process of wastewater treatment plants, waste water treatment method, design, treatment type, operation, plant efficiency research and investigation were made and issues such as problems operational business. This research and analysis on the problems encountered in the result of information obtained in the light of the treatment facility is built, some evaluations about topics such solutions.
Versatile evaluation of domestic waste water treatment plant in Eastern and Southeastern Turkey
Keywords: Çevre Mühendisliği