Kaz Palazlarında Süt Tozu, Süt Ikame Yemi Ve Peynir Altı Suyu Tozu Ilavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi Ve Bağırsak Sağlığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması - Mutlu, Seda İflazoglu; Seven, Pınar Tatlı; Mutlu, Muhsin; Baykalır, Yasin; Şimşek, Ülkü Gülcihan; Yalçın, Mehmet Hanifi; Erişir, Zeki (My University, 2022)
Bu çalışmada kaz palazlarının başlangıç rasyonuna süt tozu süt ikame yemi ve peynir altı suyu tozunun iki farklı formla kuru ıslak ilavesinin besi performansı et kalitesi ve bağırsak sağlığı üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada 192 adet günlük yaşta palaz kullanılmış deneme 70 gün sürmüştür. Kuru grupta yemden yararlanma oranı iyi bulunurken yem formu diğer performans özelliklerini etkilememiştir. Katkı maddelerinin besi performansı üzerine etkileri benzerdir. Karaciğer ağırlığı kuru grupta yüksektir. Göğüs etinde ham kül ve ham yağ oranı kuru grupta but etinde ise ham protein oranı ıslak grupta yüksektir. Rasyona ST SİY ve PAS ilavesi kontrole göre göğüs eti ham protein ve but eti ham kül oranlarını artırmıştır. Islak yemle beslenen kazların kuru gruba göre toplam PUFA n6 ve n6/n3 oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Göğüs eti örneklerinde ST SİY ve PAS gruplarında MUFA PUFA ve omega 3 yağ asitleri miktarları kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. Islak grup kuru ile katkı grupları ise kontrol grubu ile kıyaslandığında sekum Lactobacillus spp. sayısının fazla olduğu tespit edilmiştir. Katkı ilavesine bağlı olarak sekum koliform bakteri sayısı azalmıştır. Toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı SİY ve PAS ilavelerine bağlı olarak önemli ölçüde artmışken E.coli ve Enterobacteriaceae sayısı yem formundan ve katkı maddeleri ilavesinden etkilenmemiştir. Kuru gruplar arasında SİY grubunda ıslak gruplar arasında SİY ve PAS gruplarında irisin düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Villus boyu villus genişliği ve kript derinliği değerlerinin kuru grupta lamina muskularis kas kalınlığı değerinin ise ıslak grupta yüksek olduğu gözlenmiştir. İleum ağırlığı ve ileum uzunluğu yem formundan ve katkı maddelerinden etkilenmemiştir. Villus boyu ve lamina muskularis kas kalınlığı değerlerinin en yüksek PAS gruplarında villus genişliği ve kript derinliği değerlerinin en yüksek SİY gruplarında olduğu görülmüştür. Ekonomik olarak en iyi sonuç Kuru PAS grubunda elde edilmiştir.
15.01.2022
Keywords: Kaz besi performansı karkas et kalitesi yağ asidi sekum mikroflorası bağırsak histomorfolojisi