Bulanık model referans öğrenmeli denetim yöntemlerinde kullanılan kazançların bir genetik algoritma ile belirlenmesi - Karaduman, Ozgur; Akpolat, Z. Hakan (My University, 2006)
Bulanık Model Referans Öğrenmeli Denetim (BMRÖD), bulanık denetleyicilerin tasarımı için sistematik tasarım prosedürü sağlayan bir yöntemdir. Çoğu klasik bulanık denetim sisteminde, üyelik fonksiyonlarının bazı parametreleri deneme-yanılma yöntemi ile belirlenir. Buna karşın, BMRÖD metodunda, bu parametreler bir öğrenme mekanizması ile belirlenir. Bu makalede, BMRÖD metodu incelenerek kargo gemisi dümen denetimine uygulanmış ve benzetim sonuçları sunulmuştur. İncelemeler sırasında, BMRÖD sisteminde kullanılan giriş ve çıkış kazançlarının denetim performansı üzerinde çok etkili olduğu ve bu kazançların belirlenmesi için literatürde sistematik bir yolun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, bu çalışmada, iyi bir denetim performansı sağlayacak kazançların bulunması için Genetik Algoritma (GA) kullanılmıştır. Sunulan denetim yapısının etkinliğini gösteren benzetim sonuçları makalede verilmiştir.
Keywords: Denizcilik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği