KALITIM DERECESİ TAHMİNİNDE AKRABALIK KATSAYISININ ÖNEMİ VE BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI - Doğan, İsmet; Doğan, Nurhan; Akcan, Abdulkadir; Korkmaz, Ünal (Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1998)
Islah çalışmalarında başvurulan çeşitli yöntemlerden en önemli iki tanesi seleksiyon ve yetiştirme metodlarıdır. Yapılan seleksiyon ile elde edilen genetik ilerlemenin düzeyi kalıtım derecesine bağlıdır. Kalıtım derecesi farklı yöntemlerle hesaplanabilir. Ancak, bütün yöntemlerin ortak noktası, akrabalar arasında görülen fenotipik benzerliğin, onların sahip olduğu genetik benzerliğin bir sonucu olarak meydana geldiği ilkesidir. Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi akrabalık, kalıtım derecesi ile ilgili tahminlerde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma ile de kalıtım derecesi tahmininde akrabalık derecesinin önemini vurgulamak ve bir sürüde akrabalık derecesini hesaplamak için bir bilgisayar proğramını geliştirmek amaçlanmıştır. Geliştirilen proğram, TURBO PASCAL 7.0 proğramlama dili ile yazılmıştır. DOS (Disc Operating System) ortamında çalışabilen bu proğram, 80486 ve daha yukarı model bir mikroişlemci ve grafik ekrana sahip PC (Personel Computer)’ lerde kullanılabilecek şekilde hazırlanmıştır.

Selection and breeding are the most two important of the various methods used in animal reformation studies. On the other hand, heritability is the best proper indicator of the genetical improvement achieved by the selection applied. Although it is possible to estimate the heritability by using different methods, the common point shared by all these methods is the principle that phenotypical similarities observed among relatives are the reflection of the results of genotypcal similarites possessed by them. As it will be seen in this statement kinship play an important role in the estimates concerned with the heritability. The purpose of this work is to stress on the importance of kinship degree in the estimates of heritability and to introduce a computer programme developed for this purpose of calculating the heritability of a herd. The programme was written by TURBO PASCAL 7.0 language, it can work in DOS media and is prepared to be used by computers of 80486 and more advanced models and PC' s having graphical screen
The İmportance of Kinship Coefficient İn The Estimation of Heritability and Development of A Computer Programme