Türkiye’nin Farklı İllerinden Elde Edilen Buzağı Dışkılarında Eimeria spp. Ookistlerinin Yaygınlığı ve Ookist Yükünün Belirlenmesi - Kesik, Harun Kaya; Kılınç, Seyma Günyaktı; Simsek, Sami (My University, 2018)
Bu çalışma, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki çiftliklerden elde edilen 0-3 aylık buzağı dışkılarındaEimeria ookistlerinin varlığının belirlenmesi ve ookist yükünün hesaplanması amacıylayürütülmüştür. Bu amaçla 2017 yılının Eylül-Aralık ayları arasında Türkiye’nin beş farklıbölgesindeki çiftliklerden elde edilen 335 buzağıya ait dışkı örnekleri Eimeria ookistlerinin varlığıyönünden incelenmiştir. Laboratuvara ulaştırılan dışkılar önce Eimeria ookistlerinin varlığınıbelirlemek amacıyla Fülleborn tuzlu su flotasyon yöntemi ile muayene edilmiş daha sonra pozitifbulunan numunelerde McMaster yöntemi ile gram dışkıdaki ookist sayısı belirlenmiştir. Çalışmanınyürütüldüğü beş farklı ilde bakısı yapılan 335 dışkı örneğinin 146’sında (%43.6) Eimeriaookistlerine rastlanmıştır. İller arasında ookist yükü açısından önemli derecede fark bulunmuştur(P<0.001). Buna göre, Denizli ve İstanbul illerinden alınan örneklerde gram dışkıdaki ookistsayısının diğer illerden farklı olduğu, Niğde, Edirne ve Antalya illerinde ise gram dışkıdaki ookistsayısı bakımından istatistiksel bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Veterinerlik