DİZEL YAKITINA BELİRLİ ORANLARDA KARIŞTIRILMIŞ PAMUK YAĞININ MOTOR PERFORMANSI VE EMİSYON KARAKTERİSTİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YÜCEL, HALİT LÜTFİ (Fırat Üniveristesi, 1998)
Artan nüfus ve endüstrileşme dünya enerji tüketimindeki hızlı artışı beraberinde getirmekte ve bunun doğal sonucu olarak da enerji açısından yeni ve acil önlemlerin alınma zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Petrol sarfiyatının önemli bir bölümü tarımda ve ulaşımda olmaktadır. Tarımda ve ulaşımda kullanılan dizel motorlar için motorin yerine kullanılabilecek alternatif yakıtların bulunması önemli olacaktır. Bu çalışmada dizel motorlar için alternatif yakıt olarak pamuk yağı+motorin karışımlarının kullanılması halinde ortaya çıkabilecek problemlerin tespiti ile performans ve emisyon karakteristikleri üzerindeki etkilerinin tespiti amaçlanmıştır. Belirli oranlardaki pamuk yağı+motorin karışımları kullanılarak tek silindirli bir dizel motorun elemanlarının durumları incelenmiştir. Artan pamuk yağı yüzdesi ile silindir içerisinde kalıntı miktarının arttığı görülmüştür. Pamuk yağı+motorin karışımlarının yakıt olarak kullanılması halinde CO ve HC emisyonlarında motorine göre artış, NOx' te ise azalma elde edilmiştir. Motor gücü yaklaşık aynı seviyede kalmış, özgül yakıt sarfiyatı artmıştır. Motorda herhangi bir değişikliğe gidilmeden pamuk yağı+motorin karışımlarının kısa süreli çalışmalar için uygun olduğuna, uzun süreli çalışmalar için ise pamuk yağı oranının %30-40 oranından fazla olmaması gerektiği belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Pamuk yağı, alternatif yakıt, dizel motor

rr ABSTRACT Ph.D. Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECTS ON ENGINE PERFORMANCE AND EMISSION CHARACTERISTICS OF COTTON OIL AND DIESEL FUEL BLENDS Halit Lütfi YÜCEL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 1998, Page: 121 Increase in the population and industrial developments in the world have been required more and faster consumption of energy sources thus, new and urgent cautions should be considered from the point of energy production. The important part of fuel consumption occurs in the agriculture and transportation services. It will be important to search new alternative fuels instead of diesel fuel. In this study, when blends of cotton oil and diesel fuel as an alternative fuel are considered for diesel engines, determination of the problems effect on performance and emission characteristics are proposed. Once the blends of cotton oil and diesel fuel in the different rates are used, the conditions of the parts of a diesel engine with a single cylinder are investigated. With the increasing rate of cotton oil, it is observed that the deposits in the cylinder increase. In the case of using the blends of cotton oil and diesel fuel, it is obtained that CO and HC emissions increase when comparing with diesel where as NOx decreases. Engine power has been obtained at the same level, but specific fuel consumption has increased. It is concluded that the blends of cotton oil and diesel fuel are suitable for a short running period without doing any change in the engine configuration but for a long running period, the rate of cotton oil should not be exceeded 30-40%. KEY WORDS: Cotton oil, alternative fuel, diesel engine.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering