DİNLEME STRATEJİLERİNİN UYGULANABİLİRLİĞİNE DAİR TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ - Gündüz, Abdurrahman; Demir, Sezgin (My University, 2020)
Dinleme sürecindeki hedeflerimize ulaşmak için gösterdiğimiz becerileredinleme stratejileri denir. Bu çalışmada alan yazında belirlenen dinlemestratejilerinin uygulanabilirliğine dair Türkçe öğretmenlerinin görüşleribelirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretimyılında Bitlis il merkezindeki devlet okullarında aktif olarak çalışan 3’ükadın, 8’i erkek olmak üzere 11 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma,nitel türde fenomenolojik desende oluşturulmuş; 2’si üstbilişsel, 7’si bilişselstrateji, 1 soru ise dinleme stratejilerinin uygulanabilirliğini artırma ile ilgiliolup yarı yapılandırılmış 10 maddelik görüşme kılavuzu üzerinden Türkçeöğretmenlerinin görüşleri alınmıştır. Toplanan veriler, betimsel ve içerikanalizine tabi tutulmuş, elde edilen bulguların frekansları çıkarılmıştır.Kodlayıcı güvenirliğini sağlamak adına iki ayrı araştırmacı tarafındankodlanan veriler arasındaki uyum yüzdesi %86’dır. Elde edilen sonuçlaragöre dinleme stratejilerinin kullanımını güçlendiren ya da zayıflatan beştemel başlık belirlenmiştir: öğretmen, dinleme materyali, öğrenci, ortam vekonuşmacı.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları