Angiopoietin-related growth factor level in preeclampsia - Boztosun, Abdullah; Deveci, Koksal; Atilgan, Remzi; Söylemez, Melike Sinem; Yanik, Ali; Müderris, İptisam İpek (My University, 2012)
Amaç. Angiopoietin-ilişkili büyüme faktörü anjiogenez ile ilişkilidir fakat glukoz ve enerjimetabolizmasınıda etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı preeklampside Angiopoietin-ilişkilibüyüme faktörünün serum seviyelerinin belirlenmesidir. Yöntem. Çalışma 32 preeklampsili kadın(preeklampsi grubu) ve 32 sağlıklı 3. trimesterde gebe kadın (Kontrol grubu) ile yapıldı. Tümolgularda, Angiopoietin-ilişkili büyüme faktörünün serum seviyeleri ile birlikte diğerbiyokimyasal ve antropometrik veriler analiz edildi. Bulgular. Preeklampsili olgulardaAngiopoietin-ilişkili büyüme faktörünün serum seviyeleri (98,6ng/mL) kontrol grubundan (52,2ng/mL) anlamlı yüksekti (p-değeri<0,001). Preeklampsi grubunun ortalama sistolik kan basıncı veortalama diastolic kan basıncı değerleri kontrol grubundan anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla 157,5mm Hg/114,6 mm Hg, 100,9 mm Hg/70,0 mm Hg). Ayrıca, ortalama arteryel basınç dapreeklampsi grubunda kontrol grubundan anlamlı yüksekti (119,7 mm Hg/84,8 mm Hg) (p- değeri<0,001). Preeklampsi grubunda, Angiopoietin-ilişkili büyüme faktörünün serum seviyeleriile sistolik kan basıncı ve ortalama arteryel basınç arasında pozitif ilişki tespit edildi ancak insülindirenci indeksi(HOMA-IR) ile ilişki tespit edilmedi. Sonuç. Sistolik kan basıncı, preeklampsilihastalarda serum Angiopoietin-ilişkili büyüme faktörünün seviyeleri için bir belirleyici olabilirancak preeklampsinin fizyopatolojisinde Angiopoietin-ilişkili büyüme faktörünün fizyolojikrolünün açıklanması için başka çalışmalarada ihtiyaç vardır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp