Farklı Çevrimiçi Sosyal Ağlarda Bulunan Aynı/Benzer Kişileri Özellik ve Hizalama Tabanlı Bulma - Kaya, Mehmet Demir (My University, 2020)
İnternetin yaygınlaşması ve akıllı telefonlarla internete erişimin artması ile kullanıcıların katılım sağladığı sosyal ağ sayısı ve sosyal ağlarda geçirdikleri süre her geçen gün artmaktadır. Kullanıcılar tarafından değişik amaçla kullanılan her sosyal ağ farklı kullanıcı verileri içermektedir. Kullanıcıların farklı sosyal ağlardaki hesaplarını bulmak ve bulunan verileri birleştirip tek bir veri havuzunda derlemek hem tavsiye edici sistemlerin çalışmasını iyileştirecek hem de kullanıcı deneyimini arttıran çok önemli bir etken olacaktır. Bu çalışmada dokuz farklı sosyal ağdaki binlerce kullanıcı verisi toplanarak aynı hesapların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında özgün düğüm hizalama ve düğüm benzerlik yöntemleri önerilmiştir. Topolojik bazlı düğüm önermede çapa yöntemi kullanılırken bağlantılar arası yoğunluk ilişkileri de dikkate alınmıştır. Benzerlik tabanlı düğüm benzerlik yönteminde ise öznitelik seçim kriterleri, başlangıç noktası tespit problemi ve değişken formülasyon ile başarılı düğüm eşleştirme sayısı arttırılmıştır. Diğer çalışmalardan farklı olarak bu projede hem kullanıcıların profil özelliklerine göre hem de diğer kullanıcılar ile aralarındaki ilişkilere göre hizalama ve benzerlik tespiti yapılmıştır. Farklı sosyal ağlardaki aynı hesaplarının bulunması ile ilgili dokuz farklı yöntem önerilmiştir. Yöntemler, iki ile altı sosyal ağ arasındaki kombinasyonlarda test edilmiş ve kullanıcıların eşleşme başarı oranları ölçülmüştür. Bu sonuçlarda %95?e varan başarı oranları yakalanmıştır. Böylece çoklu sosyal ağlarda farklı öznitelikleri aynı graf üzerinde toplanmış kullanıcılar için birden fazla sosyal ağı kapsayan geniş bir kullanıcı profili oluşturulmasına imkân sağlanmıştır.
15.10.2020
Keywords: Aynı kullanıcıların tespit edilmesi; düğüm benzerliği; çoklu sosyal ağlar; düğüm hizalama