Türkiye’nin Doğusunda Kanatlı ve Sığırlardan İzole edilen Escherichia coli Suşlarında Fenotipik Antimikrobiyal Direnç Profillerinin Karşılaştırılması - Karagülle, Burcu; Kaya, Ömer (Bülent VEREP, 2026)
Bu çalışma, Elazığ ve çevresindeki kanatlı ve sığır işletmelerinden elde edilen dışkı örneklerinden izole edilen Escherichia coli suşlarının fenotipik antimikrobiyal direnç profillerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında kanatlılardan 50 ve sığırlardan 50 olmak üzere toplam 100 dışkı örneği işlendi; bu örneklerden 31’i kanatlı, 48’i sığır kaynaklı olmak üzere toplam 79 E. coli izolatı elde edildi. Tüm izolatlar, 16S rRNA genini hedefleyen PCR yöntemiyle de doğrulandı. Antimikrobiyal duyarlılık testleri, CLSI M100 (2023) kriterleri doğrultusunda Kirby–Bauer disk difüzyon yöntemi ile 13 farklı antibiyotiğe karşı gerçekleştirildi. Elde edilen bulgular, her iki hayvan grubundan izole edilen E. coli suşlarında yüksek düzeyde antimikrobiyal direnç bulunduğunu gösterdi. Kanatlı kaynaklı izolatlarda özellikle amoksisilin/klavulanik asit, nalidiksik asit, sefotaksim, ampisilin, gentamisin, enrofloksasin, seftazidim ve streptomisine karşı direnç oranı %96.77 olarak belirlendi. Tetrasiklin, siprofloksasin ve florfenikole karşı da yüksek direnç oranları saptandı. Sığır kaynaklı izolatlarda ise amoksisilin/klavulanik asit, nalidiksik asit, tetrasiklin, ampisilin, florfenikol, gentamisin, seftazidim ve streptomisine karşı direnç oranı %100 olarak bulundu. Buna karşılık siprofloksasin, trimetoprim/sülfametoksazol ve enrofloksasin için dirençten ziyade ara duyarlılık profilinin öne çıktığı gözlendi. Kanatlı izolatlarının tamamının çoklu ilaç dirençli (MDR) olduğu, sığır izolatlarında da MDR oranının oldukça yüksek düzeyde bulunduğu belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışma kanatlı ve sığır kaynaklı E. coli izolatlarında dikkat çekici düzeyde fenotipik antimikrobiyal direnç bulunduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen veriler, bölgesel düzeyde direnç yükünün izlenmesine katkı sağlamakta ve veteriner saha uygulamalarında akılcı antibiyotik kullanımının önemini desteklemektedir.
Comparative Phenotypic Antimicrobial Resistance Profiles of Escherichia coli Isolated from Poultry and Cattle in Eastern Türkiye
2209/ Başvuru numarası : 1919B012337693
Keywords: Antimikrobiyal direnç; çoklu ilaç direnci (MDR); Escherichia coli; kanatlı; sığır