AMORF ANLAŞIMLARDA KÜMELİ YAPILARIN MOLEKÜLER DİNAMİK BENZETİMİ İLE İNCELENMESİ - DURUK, EMİNE (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi AMORF ALAŞIMLARDA KÜMELİ YAPILARIN MOLEKÜLER DİNAMİK BENZETİMİ İLE İNCELENMESİ Emine DURUK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 38 Hızlı soğutma tekniği ile üretilen metal ve alaşımların atomları, kristal yapılı sistemler gibi periyodik dizilişlere sahip olmayıp aperiyodik dizilişlere sahiptir. Son yıllarda, bu şekilde elde edilen metal ve alaşımların kristal yapılı sistemlere göre daha üstün ve ilginç özelliklere sahip olduğu keşfedilmiştir. Deneysel olarak ortaya çıkartılan yeni özelliklerin açıklanması ve teorilerinin kurulması çalışmaları yoğun olarak sürdürülmektedir. Bu tezde, amorf yapılı sistemlerde atomik kümeler özetlenmeye çalışılmış ve çok cisim etkileşmelerine dayanan bir yaklaşım olan Gömülmüş Atom Metodu kullanılarak Al, Fe ve FeAl alaşım sistemleri modellenmiştir. Moleküler dinamik benzetimiyle sıvı fazdan hızlı soğutulması sonucu elde edilen amorf yapılar incelenmiştir. Sıvı faz içindeki atomik bağlar ile amorf yapıdaki atomik bağlar arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Moleküler Dinamik Benzetimi, Gömülmüş Atom Metodu, Amorf, Cam Geçişi. vıı
Investigation of clustered structures in amorphous alloys by molecular dynamics simulation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering