Akut romatizmal ateşli hastaların değerlendirilmesi - Yılmaz, Erdal; Doğan, Yaşar; Yaşar, Filiz; Aygün, A. Denizmen; Gürgöze, M. Kaya (My University, 1999)
AMAÇ: Birden fazla sistemi tutan akut romatizmal ateş ülkemizinde içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde çocukluk çağı akut kalp hastalıkları arasında hala çok önemli bir yer tutmaktadır. Bölgemizdeki akut eklem romatizmalı olguları değerlendirmek ve diğer araştırmacıların sonuçlan ile karşılaştırma amaçlandı. YÖNTEM: Üç yıllık sürede kliniğimizde takip ve tedavi edilen 41 akut eklem romatizmalı hasta retrospektif olarak değerlendirildi. BULGULAR: Yaş ortalamaları 9.85±2.9(4-15 yaş), erkeklerin kızlara oranı 1,27'di. Hastalar Jones kriterlerine göre değerlendirildi. Poliartrit hastaların %73.1 'inde, kardit %58.5'inde, köre Vol.3'ünde saptandı. Bir hastada eritema marginatum saptanırken, subkutan nodiile rastlanmadı. Minör bulgulardan ateş, hastaların %43.9'unda, artralji %56 sında vardı. Eritrosit sedimentasyon hızı %85.3'ünde yüksek bulunurken, Antistreptolizin yüksekliği %70.7'sinde, C-reaktif protein pozitifliği %84.4'ünde, PR uzunluğu %12.1'inde, lökositoz %48.7'sinde saptandı. Karditli 24 hastanın 15 'inde mitral yetmezlik, 8 'inde mitral yetmezlik ve aort yetmezliği, bir hastada mitral yetmezlik, aort yetmezliği ve mitral darlık bulundu. SONUÇ: Hastalıktan korunmada toplumun sosyo ekonomik düzeyinin ve hijyenik şartlarının düzeltilmesi, streptokoksikfarenjitin erken tanı ve tedavisiyle penisilin profılaksisinin büyük önem taşıdığı vurgulanmaya çalışıldı.
Keywords: Artrit; Miyokardit; Geriyedönük çalışma; Antibiyotik proflaksisi; Streptococcal enfeksiyonlar; Romatizmal ateş; Farenjit; Kardia