LİPOPOLİSAKKARİT (LPS) İLE ANTİJENİK UYARIM SONRASI SIÇAN HEPATİK MAKROFAJ FENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ - ÇAYLAN, NİDA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışma sıçanlara LPS ile uygulanan antijenik uyarım sonrası karaciğerde M1/M2 makrofaj fenotiplerinin immünohistokimyasal yöntemlerle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 24 adet Spraque-Dawley cinsi 10 haftalık erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 6 adet olmak üzere rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup I: Kontrol-24 saat grubu, Grup II: Kontrol-48 saat grubu, Grup III: LPS-24 saat grubu. Grup IV: LPS-48 saat grubu. Grup I: Bu gruptaki sıçanlara 1 ml saline intraperitoneal (i.p) olarak uygulandı ve hayvanlar 24 saat sonra anestezi altında dekapite edildi. Grup II: Bu gruptaki sıçanlara 1 ml saline i.p olarak uygulandı ve hayvanlar 48 saat sonra anestezi altında dekapite edildi. Grup III: LPS-24 saat grubundaki sıçanlara 5 mg/kg LPS (1 ml saline içerisinde) i.p olarak uygulandı ve 24 saat sonra hayvanlar anestezi altında dekapite edildi. Grup IV: LPS-48 saat grubundaki sıçanlara 5mg/kg LPS (1 ml saline içerisinde) i.p olarak uygulandı ve 48 saat sonra hayvanlar anestezi altında dekapite edilerek çalışma sonlandırıldı. Elde edilen karaciğer doku örneklerinde histopatolojik incelemeler yapıldı. Işık mikroskobu düzeyinde LPS-24 grubunda sinüzoidal dilatasyon, hiperemi ve inflamatuar hücre infiltrasyonu gözlendi. LPS-48 grubunda ise hiperemi ve inflamatuar hücre infiltrasyonu gözlendi. Kontrol gruplarıyla kıyaslandığında LPS-24 ve LPS-48 gruplarında CD68 immünreaktivitesi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmış (p<0,001) bulundu. LPS-24 grubuyla kıyaslandığında ise CD68 immünreaktivitesi, LPS-48 grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmış olarak izlendi (p<0,001). LPS- 24 grubunda CD204 ve CD163 immünreaktivitesi açısından herhangi bir değişiklilik izlenmezken, LPS-48 grubunda CD204 ve CD163 immünreaktivitesi artmış olarak izlendi fakat bu artış istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak LPS ile antijenik uyarım sonrası sıçan hepatik makrofaj fenotipinin M1 polarizasyonu yönünde arttığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Antijen, LPS, Karaciğer, Makrofaj, Sıçan

This study was performed to investigate the M1/M2 macrophage phenotypes in the rat liver after antigenic stimulation by LPS. Twenty-four Spraque-Dawley male rats were used in the study. The rats were randomly divided into 4 groups; Group I: Control-24 hour group, Group II: Control-48 hour group, Group III: LPS-24 hour group. Group IV: LPS-48 hour group. Group I: 1 ml saline was administered intraperitoneally (i.p) to rats in this group and animals were decapitated under anesthesia after 24 hours. Group II: The rats in this group were administered 1 ml of saline i.p and the animals were decapitated 48 hours later under anesthesia. Group III: LPS-24 hour rats were administered i.p. 5 mg / kg LPS (in 1 ml saline) and the animals were decapitated under anesthesia after 24 hours. Group IV: 5 mg / kg LPS (in 1 ml saline) was administered i.p to rats in the LPS-48 hours group and the animals were decapitated under anesthesia after 48 hours. Histopathological examinations were performed on the liver tissue samples obtained. Sinusoidal dilatation, hyperemia and inflammatory cell infiltration were observed in LPS-24 group at the light microscopic level. Hyperemia and inflammatory cell infiltration were observed in LPS-48 group. CD68 immunoreactivity was significantly increased in LPS-24 and LPS-48 groups compared to control groups (p <0.001). CD68 immunoreactivity was significantly increased in the LPS-48 group compared to the LPS-24 group (p <0.001). There was no change in CD204 and CD163 immunoreactivity in the LPS-24 group. CD204 and CD163 immunoreactivity were increased in the LPS-48 group, but this increase was not statistically significant. As a result, after hepatic antigenic stimulation with LPS, rat hepatic macrophage phenotype increased in the direction of M1 polarization. Keywords: Antigen, LPS, Liver, Macrophage, Rat
The determination of rat hepatic macrophage phenotypes after antigenic stimulation with lipopolysaccharide (LPS)
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji