DEPREMZEDE ANNELERİN GÜLME TERAPİSİNE YÖNELİK ALGILARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL BİR İNCELEME - NECMİOĞLU, FEHİME DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2025)
Sosyal bilim araştırmalarında, bir çalışma çeşitli değişkenler kullanılarak çerçevelendirilir. Değişken, bireyler ve zaman arasında farklı değerler alabilen bir varlıktır. Rakamların veya değerlerin atandığı bir semboldür. Bunlar, araştırmacı tarafından gözlemlenebilen, manipüle edilebilen veya kontrol edilebilen özellikler veya koşullardır. Gerçekten değişkenlik gösteren değişken, araştırma durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi sağlar. Değişkenleri doğru bir şekilde kullanmak ve bunlardan ilgili ve anlamlı sonuçlar elde etmek için değişkenleri anlamak önemlidir. Ayrıca, diğer çalışmalardaki uygulamalarını anlamak ve değerlendirmek için de faydalıdır. Bu nedenle, bu tez çalışması bağımsız değişkenin gülme terapisi olduğu sosyal bilimler araştırmalarında deney ve kontrol gruplarının çeşitliliğini ve grupların çeşitliliğine göre bağımlı değişkenlerin kullanımını ayrıntılı olarak açıklamak için hazırlanmıştır. Ayrıca bu tez çalışmasında gülme terapisi uygulamaları için literatürde yer almayan deney ve kontrol grupları için öneriler sunulmuştur. Son olarak tezde, gülme terapisi uygulamaları için literatürde yer almayan ve depremzede bireyler için önerilen durumun Elazığ ve Malatya illerinde yaşayan depremzede annelere yönelik gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen verilerin analiz sonuçlarına yer verilmiştir.

In social science research, a study is framed using various variables. A variable is an entity that can take different values between individuals and over time. It is a symbol to which numbers or values are assigned. These are characteristics or conditions that can be observed, manipulated, or controlled by the researcher. A variable that truly exhibits variability provides detailed information about the research situation. It is important to understand variables in order to use them correctly and obtain relevant and meaningful results from them. It is also useful to understand and evaluate their applications in other studies. Therefore, this thesis study was prepared to explain in detail the diversity of experimental and control groups in social science research where the independent variable is laughter therapy and the use of dependent variables according to the diversity of groups. In addition, this thesis study presents recommendations for experimental and control groups that are not found in the literature for laughter therapy applications. Finally, the thesis includes the analysis results of data obtained from a field study conducted on earthquake-affected mothers living in Elazığ and Malatya provinces, which is not found in the literature on laughter therapy applications and is recommended for earthquake-affected individuals.
A statistical study on the perceptions of earthquake-affected mothers regarding laughter therapy
Keywords: İstatistik; Sosyal Hizmet