HAZAR GÖLÜ'NDE DÖKÜLEN ZIKKIM DERESİNİN ALGLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ - ERCAN, YÜCEL (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi HAZAR GÖLÜ' ne DÖKÜLEN ZIKKIM DERESİ' nin ALGLERİ ve MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ Yücel ERCAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimleri Anabilim Dalı 1998, Sayfa 46 Bu çalışmada, Zıkkım Deresi'nin algleri derenin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile birlikte Ekim 1996-Eylül 1997 tarihleri arasında araştırılmıştır. Araştırma süresince yapılan örneklemelerde dere içerisinde alglere ait toplam 59 takson belirlenmiştir. Araştırmada Bacillariophyta 41, Cyanophyta 14 ve Chlorophyta 4 takson ile temsil edilmiştir. Araştırma süresince diyatomeler derenin baskın algleri olurken Navicııla, Nitzschia, Cymbella ve Gomphonema en fazla türle temsil edilen diyatome genuslandır. Achnanthes, Cymbella, Navicula, Nitzschia, Gomphonema ve Synedra ortaya çıkış sıklıkları ve yüksek nisbi yoğunlukları ile derenin en önemli algleri olmuştur. Mavi-yeşil (Cyanophyta) ve yeşil algler (Chlorophyta) Zıkkım deresi alg florası içinde ortaya çıkış sıklıkları ve nisbi yoğunlukları itibariyle diyatomelere oranla çok önemsiz kalmışlardır. Diyatomeler belli bir çoğalma modeli göstermeyip her mevsim dere içinde mevcut olmuşlardır. ANAHTAR KELİMELER: Alg, Zıkkım Deresi, Hazar Gölü, Elazığ.

SUMMARY Master Thesis ALGAE of ZIKKIM STREAM WHICH FLOWS into HAZAR LAKE and THEIR SEASONAL VARIATIONS Yücel ERCAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Basic Aquatic Sciences 1998, Page 46 In this study, algae of Zıkkım Stream which flows into Hazar Lake were investigated together with physical and chemical parameters between October 1996-September 1997. Algae of Zıkkım Stream consisted of Bacillariophyta (41 taxa), Cyanophyta (14 taxa) and Chlorophyta (4 taxa) and a total of 59 taxa belonging to these divisio were recorded. Navicula, Nitzschia, Cymbella and Gomphomma were represented by more species than other algal genera. Achnanthes, Cymbella, Navicula, Nitzschia, Gomphonema and Synedra spp. were the dominant diatoms with respect to frequency of occurrence and relative abundance at all stations. Diatom did not show a distinct seasonal growth pattern and they occurred with high cell numbers in almost every season. Blue-green (Cyanophyta) and green algae (Chlorophyta) were insignificant in algal flora of the stream since they occurred in few samples with considerably low cell numbers. KEY WORDS: Algae, Zıkkım Stream, Hazar Lake, Elazığ.
Algae of Zıkkım Stream which flows into Hazar Lake and their seasonal variations
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products