COĞRAFİK BİLGİ SİSTEMLERİNİN EĞİTİMDE KULLANILMASININ ARAŞTIRILMASI –ELAZIĞ İLİ ARICAK - KILINÇ, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Coğrafik Bilgi Sistemlerinin Eğitimde Kullanılmasının Araştırılması Konulu Yüksek Lisans Tezimin amacı Milli Eğitim Bakanlığında halihazırda uygulanan Eğitimde Coğrafik Bilgi Sisteminin uygulanma alanlarının araştırılarak, uygulanan yöntemlerin ve kullanım alanlarının tespit edilerek işleyişteki aksaklıkları tespit etmek, Coğrafi Bilgi Sistemi Kullanımının Milli Eğitim Bakanlığında sağladığı yararları ve aksayan yönlerin tespitini yaparak bu konuda yapılacak olan bilimsel çalışmalara ışık tutmak ve böylelikle Milli Eğitim Bakanlığında; insan kaynaklarının verimli kullanımı, mali kaynakların verimli kullanılması ve ihale standartlarının belirlenmesi, hizmet sunum alanlarının verimli kullanımı konularında önemli ilerlemeler sağlanmasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında gerekli literatür taramaları yapılmıştır. Ancak gerek doktora tezi gerek yüksek lisans tezi gerekse bilimsel makale çalışmalarında, mühendislik, fen ve sosyal bilimlerinde CBS uygulamalarının çalışmalara konu olduğu sınırlı kaynağa rastlanmıştır. Mühendislik ve fen bilimlerinde doktora düzeyinde çalışmalarda, Keskin (2018) tarafından hazırlanan "Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Öğretimin Öğretmen Adaylarının Akademik Başarılarına ve Mekânsal Düşünme Becerilerine Etkisi" başlıklı tez kapsamında CBS ile öğretimin öğretmen adaylarının akademik başarılarına ve mekânsal düşünme becerilerine etkisi konulu bir çalışmanın yapıldığı, yüksek lisans düzeyinde çalışmalarında ise Mohammed Shukur Mahmood Alfaras (2017) tarafından hazırlanan "Hilla Şehri İçin Okul Konumlarının Belirlenmesinde En Uygun Kararın Verebilmesi Amacıyla CBS Yardımıyla İdeal Değerlendirme ve Coğrafi Analizler" başlıklı tez kapsamında Hilla şehrindeki eğitim hizmetlerinin konumsal dağılımının analiz edilmesi ve bu dağılım içerisindeki akışın tanımlanması ve planlama standartlarına göre bu işlemlerin nasıl yapılabileceğini gösterebilmek amacıyla bir çalışmanın yapıldığı, son olarak DergiParkta yapılan incelemeler, neticesinde Bilimsel Makale ya da Dergi olarak Geomatik, Çevre ve Fen Bilimleri alanında dergi ya da makalelerin olduğu ancak eğitim ile ilgili olarak CBS çalışmalarına sıkça karşılaşılmadığı tespit edilmiştir. Coğrafik Bilgi Sistemlerinin eğitimde kullanılmasının araştırılarak bu alanda çalışma yapılması eğitimde insan kaynaklarının verimli kullanımı, mali kaynakların verimli kullanılması ve ihale standartlarının belirlenmesi, hizmet sunum alanlarının verimli kullanımı konularında önemli ilerlemeler sağlanmasında katkı sağlamaktadır.

The aim of the graduate seminar on investigation of the use of geographic information systems in education; investigating the application areas of the Geographic Information System in education and shedding light on the scientific studies to be carried out on this subject, and thus, in the Ministry of National Education; Efficient use of human resources, It is thought that it will contribute to significant progress in the efficient use of financial resources and determination of tender standards and efficient use of service delivery areas. Necessary literature reviews were made in this study. However, it has been observed in both doctorate thesis, master's thesis and scientific article studies, that GIS applications in engineering and science are the subject of studies, but there are not many studies or researches on education. In his doctoral studies, in order to determine the effect of GIS teaching of the Geography of Countries course prepared by Yılmaz KESKİN on the academic achievements and spatial thinking skills of teacher candidates, a study was carried out on the effect of Geographical information systems (GIS) on the academic achievement and spatial thinking skills of teacher candidates, In Master Studies; The Thesis titled Ideal Assessment and Geographical Analysis with the Help of Cbs for the City of Hılla in order to make the most appropriate decision in determining the school locations for the city of Hılla in order to analyze the spatial distribution of educational services in the city of Hilla and to show how these operations can be done according to the planning standards, prepared by Mohammed Shukur Mahmood ALFARAS. where his work was done, Finally, as a result of the investigations made in DrgiPark, it was determined that there are journals or articles in the field of Geomatics, Environment and Science as a Scientific Article, but educational GIS studies are not frequently encountered. Researching the use of Geographic Information Systems in Education and conducting studies in this field will contribute to significant progress in the efficient use of human resources in education, efficient use of financial resources and determination of tender standards, and efficient use of service delivery areas.
Investigation of educational use of geographical information systems-example of discrit Aricak
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Kamu Yönetimi