Kıvırcık X Morkaraman Fİ ve Sakız X Morkaraman Fİ melezlerinde döl verimi ve süt verimi özellikleri - Özbey, Orhan; Aysöndü, M. Hanifi (Van Yuzuncu Yıl University, 2000)
Bu araştırma Kıvırcık x Morkaraman ve Sakız x Morkaraman Fİ melezi koyunlarının döl verimi ve süt verimi özelliklerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Koç altı koyun sayısına göre, östrus gösterenlerin oranı, gebelik oranı, doğum oranı ve kuzu verimi Kıvırcık x Morkaraman Fİ melezi koyunlaıda sırasıyla % 93.5, % 87.5, % 87.5 ve % 131.25; Sakız x Morkaraman Fİ melezlerinde % 97.4, % 88.89, % 77.78 ve % 122.22’dir. îkiz doğum oranı ve bir doğuma düşen ortalama kuzu sayısı Kıvırcık x Morkaraman Fİ melezlerde % 50 ve 1.50; Sakız x Morkaraman Fİ melezlerde % 42.86 ve 1.57’dir. Kıvırcık x Morkaraman ve Sakız x Morkaraman Fİ koyunlarında; sırası ile laktasyon süt verimi 94.98 ve 103.48 kg, laktasyon süresi 171.36 ve 175.29 gün ve günlük süt verimi ise 545.17 ve 583.81 g olarak bulunmuştur. Her iki genotip grubunda laktasyon süt verimi, laktasyon süresi ve günlük süt verimi değerleri bakımından tek doğum yapanların ikiz doğum yapan koyunlardan daha yüksek değerler gösterdiği tesbit edilmiştir P

This study was carried out to investigate the characteristics of fertility and milk yield in Kıvırcık x Redkaraman ve Chiose x Redkaraman crosses Fİ conditions. The propoılion of inseminated sheep that showed oestrus on the hasis of the number of ewes assigncd for mating, pregnancy rate, parturition rate and lambing rate in Kıvırcık x Redkaraman crosses Fİ were 93.5 %, 87.5 %, 87.5 % and 131.25 %; Chiose x Redkaraman crosses Fİ were 97.4 %, 88.89 %, 77.78 % and 122.22, respectively. The rate of twin birth per sheep which lambed and the average number of lams for Kıvırcık x Redkaraman crosses Fİ were 50 % and 1.50, Chiose x Redkaraman crosses Fİ weı*e 42.86 % and 1.57, respectively. Lactation milk yields were foud as 94.98 and 103.48 kg, lactation periods were 171.36 and 175.29 and average daily milk yields were 545.17 and 583.8lg in Kıvırcık x Redkaraman and Chiose x Redkaraman crosses Fİ , respectively. In ali genotypic groups sheep, which had single lamb, had long lactation period, daily milk yield and lactation milk yield was valued than sheep which has twins lamps P
Fertility and milk yield characteristics of Kıvırcık x Redkaraman and Chiose x Redkaraman first crosses Fİ .