AZİZ NESİN ROMANLARINDAKİ FOLKLORİK UNSURLAR - TANYILDIZI, EDA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Halk bilimi, insanın var olma sürecinden beri halkın yaşam biçimini, düşünce yapısını, insanlar arasındaki hukuku ve topluma ait birçok maddi ve manevi unsurları kısacası halk kültürüne ilişkin her şeyi konu edinir. Türk kültürünün kökeni çok eskilere dayanmaktadır. Gerek sözlü gerekse yazılı edebiyatta pek çok ürün veren Türk milleti, bugün de bu güçlü kültürün izlerini edebî anlatımlarda ilmik ilmik işleyerek kullanmaktadır. Türk mizahına yeni bir anlayış getiren Aziz Nesin toplumun kültürel unsurlarını, geleneklerini, törelerini, değerlerini, inançlarını, sözlü edebiyat ürünlerini kendine has anlatım tarzıyla romanlarında başarıyla işleyen bir yazardır. Yazarın halk kültürüne ilişkin pek çok ögeyi başarıyla kullanması onun halktan gelen bir yazar olması ve Türk kültürünün geçmiş bağını çok iyi bilmesinden kaynaklanmaktadır. Çalışmamız Aziz Nesin'in on bir romanında değerlendirilen halk edebiyatı ve halk bilimi unsurlarından oluşmakta olup bu unsurların romandaki işlevleri ve kullanılış nedenleri üzerinde durularak tespit edilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Folklor, Aziz Nesin, roman

Folk literature has been issued every thing, people's life style, frame of mind, law between people and elements which belong to society shortly related popular culture since human existence. The origin of Turkish culture's dated from past. Turkish nation who bring forth in both oral and written literature has used thish strong culture trail in literary expressions to handle loop. Aziz Nesin who is bringing to Turkish humor new mentality commits to paper cultural elements of community, traditions, customs, merits, beliefs, products of orally literature in his novels with his self style. Used of plenty of element relating folk culture in a good way is based on being a man of the people and knowing former bond of Turkish cultural. In our study is formed eleven novels which are evaluated by us and these elements is worked on being identified with emphasis on the novel's functions and used reasons. Key Words: Folklore, Aziz Nesin, novel
Folkloric elements in Aziz Nesin' s novels
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı