ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL İKİYÜZLÜLÜK ALGISI İLE ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÖZHAN, GİZEM DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırma, Muğla ili merkez ilçesi Menteşe'deki resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel ikiyüzlülük algıları ile örgütsel özdeşleşme davranışları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modeline dayalı yapılan araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Muğla Menteşe'deki 30 resmi ilkokul ve ortaokulda çalışan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenler arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 258 kadın ve 145 erkek olmak üzere toplamda 403 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada, veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel İkiyüzlülük Ölçeği ve Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin örgütsel ikiyüzlülük algıları düşük düzeyde bulunmuştur. Örgütsel ikiyüzlülük algı düzeyleri cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermezken, branş, görev yapılan okul türü ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme algıları ise yüksek düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme davranışları ile öğrenim durumu arasında anlamlı bir farklılık belirlenemezken, cinsiyet, branş, görev yapılan okul türü ve kıdem değişkenlerine göre farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin örgütsel ikiyüzlülük algıları ile örgütsel özdeşleşme davranışları arasında negatif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğretmenlerin örgütsel ikiyüzlülük algılarının, örgütsel özdeşleşme davranışlarını anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna varılmıştır.

This study aims to explore the relationship between the perceptions of organizational hypocrisy and the organizational identification behaviors of teachers working in public primary and secondary schools in the central district of Menteşe, Muğla. The research, which utilizes a relational survey model, encompasses teachers working in 30 public primary and secondary schools in Muğla Menteşe during the 2022-2023 academic year. The study sample includes 403 teachers, comprising 258 women and 145 men, randomly selected from primary and secondary school teachers. Data collection tools used in the study include a Personal Information Form, the Organizational Hypocrisy Scale, and the Organizational Identification Scale.The results of the study indicate that teachers' perceptions of organizational hypocrisy are low. Although the levels of perceived organizational hypocrisy do not significantly differ based on gender and educational attainment, significant differences were observed based on branch, type of school, and seniority. The findings also reveal that the organizational identification perceptions of participating teachers are high. No significant difference was found between teachers' organizational identification behaviors and educational attainment, but differences were noted according to gender, branch, type of school, and seniority. The study results demonstrate a high-level significant negative correlation between teachers' perceptions of organizational hypocrisy and their organizational identification behaviors. Additionally, it was concluded that teachers' perceptions of organizational hypocrisy are significant predictors of their organizational identification behaviors.
Examining of the relationship between organizational hypocrisy perception and organizational identification behavior of teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim