Bazı sinek (Dizi: Diptera) türlerinde Wolbachia spp’nin PZR ile araştırılması - Şaki, Cem Ecmel; Simsek, Sami (My University, 2014)
Wolbachia spp., Riketsia soyundan gram negatif hücre içi bir bakteri olup, arthropodlarda yatay ve dikey olarak taşınmakta, üreme ile ilgili dokularında da bulunmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı farklı tür erkek ve dişi sineklerde Wolbachia spp.’nin PZR ile aranmasıdır. Bu amaçla 33 dişi ve 15 erkek Musca spp., 30 dişi ve 7 erkek Lucilia sericata, 16 dişi ve 4 erkek Calliphora vicina, 1 dişi ve 4 erkek Sarcophaga haemorrhoidalis ile 27 dişi ve 10 erkek Chrysomia albiceps kullanılmıştır. Genomik DNA izolasyonundan sonra Wolbachia wsp (Wolbachia surface protein) genini çoğaltan spesifik primerler ile PZR yapılmıştır. Çalışma neticesinde pozitif kontrol örneğinde 630 bp’lik band gözlenirken, negatif kontrol ve test edilen hiçbir örnekte pozitiflik belirlenememiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile Türkiye’de ilk kez bazı Diptera populasyonlarında Wolbachia spp. moleküler olarak araştırılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Zooloji; Entomoloji