CAM SERAMİK MADDELERDE JOHNSON - MEHL - AVRAMİ - KOLMOGOROV PARAMETRELERİNDEN FAYDALANARAK FAZ DÖNÜŞÜM MEKANİZMASININ İNCELENMESİ - SELÇUK, AKİL BİRKAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmada, Johnson-Mehl-Avrami-Kolmogorov (JMAK) yaklaşımı kullanıla rak %33CuO-%67PbO camının faz dönüşüm parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen numunenin optik mikroskop fotoğrafları, x-ışını difraksiyon ölçümleri ve DSC ölçümle ri yapılmıştır. Ölçümler değişik soğutma yöntemi ve ısıl işlemi uygulanan numuneler üzerinde gerçekleştirilmiştir. DSC değerlendirmelerinde izotermal olmayan JMAK yön temi kullanılmıştır. Aktivasyon enerjileri ekzotermik pikler için 201 kJ/mol ile 349 kJ/mol arasında, endotermik pikler için ise 839 kJ/mol ile 1430 kJ/mol arasında hesap lanmıştır. Avrami üstelleri 0,4 ile 3,1 arasında elde edilmiştir. Radyasyonun reaksiyon kinetiği üzerinde etkileri incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: JMAK Kinetikleri, Reaksiyon Kinetikleri, Cam Seramikler, CuO- PbO Camı.

In this study, phase transformation parameters were determined for %33CuO- %67PbO glass composition by using Johnson-Mehl-Avrami-Kolmogorov (JMAK) ki netics. DSC measurements were performed for different heating rates. For %33CuO- %67PbO glass composition, optical microscope photographs and x-ray diffraction stud ies were performed. Kinetic paratemers were determined for different heat treatment applied samples by using non-isothermal JMAK method. Activation energies were ob tained for exothermic peaks in the range of 201-349 kJ/mol and for endo thermic peaks in the range of 839-1430 kJ/mol. Avrami exponents were calculated in the range of 0.4 and 3.1. The y radiation effects were investigated on the reaction kinetics. Keywords: JMAK Kinetics, Reaction Kinetics, Glass-Ceramics, CuO-PbO Glass.
Investigation of phase transformation mechanism in glass ceramic materials by using Johnson - Mehl - Avrami - Kolmogorov Parameters
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering