Milli mücadele dönemi Atatürk'ün Ortadoğu politikası - Umar, Osman.ömer (My University, 2010)
İlkçağlardan itibaren Ortadoğu bölgesi coğrafi, iktisadi, ve dini öneme sahip olduğundan dolayı birçok devletin ilgisini çekmiştir. Tarih içerisinde dünyada önemli bir güç olmak isteyen bölgedeki veya bölge dışındaki tüm devletler Ortadoğu'ya sahip olmak istemişlerdir. Türkler XI. Yüzyıldan itibaren bölgedeki tüm halklarla çok iyi ilişkiler kurmuşlardır. Ortadoğu bölgesi 400 yıl gibi bir süre Osmanlı Devleti hâkimiyeti altında huzurlu bir dönem yaşamıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında Şerif Hüseyin'in isyan etmesi ile birlikte Türk-Arap ilişkileri bozulmuştur. Birinci Dünya Savaşından sonra İngiltere ve Fransa'nın bağımsız bir Arap Krallığı kurmak vaadini tutmayarak Arap topraklarını işgal etmeleri ile birlikte Osmanlı Devleti'ne karşı yaptıkları isyandan pişman olan Araplar tekrar Türklere yanaşmışlardır. Irak, Suriye, Filistin, Lübnan, Ürdün ve Mısır'daki Arap milliyetçileri, önemli aşiret liderleri ile halk Mustafa Kemal Paşa'dan kendilerini kurtarmasını istemişlerdir. Mustafa Kemal Paşa Ortadoğu'daki bu devletlere gereken maddi ve manevi desteği vermiş ve sınır olduğu devletlerle İngiltere ve Fransa'ya karşı ortak askeri harekâtlar düzenlemiştir. Ortadoğu bölgesindeki halk Mustafa Kemal Paşa'yı kurtarıcı olarak görmüştür. Böylece bozulan Türk-Arap ilişkileri tekrar düzelmeye başlamıştır.
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler