İki Farklı Materyalle Tespit Edilen Periferik Venöz Kateterlerin Mikrobiyolojik Kolonizasyon Açısından Karşılaştırılması - Polat, Hilal Türkben; Akpınar, Reva Balcı (Gümüşhane Üniversitesi, 2014)
Araştırma, iki farklı materyalle tespit edilen periferik venöz kateterlerin mikrobiyolojik kolonizasyon açısından karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya antibiyotik tedavisi almayan 30 hasta alınmıştır. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 45.86’dır. Hastaların intravenöz sıvı tedavilerini sürdürmek için, sağ veya sol kolun sefalik veya bazilik venlerine periferik venöz kateter uygulanmıştır. Kateterler steril şeffaf pansuman ile ya da steril gaz pansuman ile kapatılmıştır. Uygulamadan 3 gün sonra kateter çıkarılarak kültür için  mikrobiyoloji laboratuarına  gönderilmiş ve hastanın diğer koluna periferik venöz kateter uygulanmıştır. Kateterin kapatılmasında önceki kolda kullanılmayan pansuman materyali kullanılmıştır.  Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik analizler, Ki-Kare ve Fisher’in Kesin Testi kullanılmıştır. Steril gaz pansuman uygulanan kateterlerin %3.3’ünde Staphylococcus epidermidis, %3.3’ünde Esherichia coli üremiştir. %93.4’ünde üreme olmamıştır. Steril şeffaf pansuman uygulanan kateterlerin % 3.3’ünde S. epidermidis üremiştir. Araştırma sonucunda, uygulanan iki farklı pansuman materyalinin mikrobiyolojik kolonizasyon açısından anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır.

This study was made to compare the microbiologic colonizations of peripheral venous catheters which was fixed by  two different materials. Thirty patients who were not treated with antibiotics included to study. The mean age of patients was 45.87 years. Peripheral venouscatheterwas applied the patients right or left arm cephalic or basilic veins to maintain their intravenous fluid therapy.Catheters were covered withsteriletransparentdressingor sterile gauze.3days afterthe applicationcatheterwas removed and has been sent tothe microbiology laboratoryfor cultureand peripheralvenous catheterwas appliedtothe patients other arm. The dressing materials which is not used in the previous arm was used for closure of the catheter. The data were evaluated by percentage analysis, Chi-Square and Fisher’ Exact Test. In sterile gauze method, 3% of the catheters were Staphylococcus epidermidispositive and 3%  Esherichia colipositive, any microorganism was observed in 93.4 % of the catheters. In sterile transparent method, 3% of the catheters were Staphylococcus epidermidispositive. In conclusion there was no significant difference between two methods with respect to microbiologic colonization.
The Comparison Of Peripheral Venous Catheters For Microbiologic Colonizatıons Which Was Fixed By Two Different Materials