DİVAN ŞİİRİNDE KOZMİK UNSURLAR: 15, 16, 17 VE 18. YÜZYIL ŞAİRLERİNDEN AHMET PAŞA, NECATİ BEY, FUZULİ, BAKİ, NEF'İ, NA'İLİ, NEDİM VE ŞEYH GALİB'İN KASİDELERİNDE KOZMİK UNSURLARA BAKIŞ VE KOZMİK UNSURLARI KULLANIŞ TARZLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - CARAN, MÜMTAZ (Fırat Üniveristesi, 2003)
Kozmik unsurlar kainatta ve onun yaratıhşıyla ilgili unsurlardır. Çalışmamızda ele aldığımız kozmik unsurlar, Ahmet Paşa, Necati Bey, Nef i ve Na'ili gibi şairlerin divanlarım tahlil eden eserlerden ortak bir liste hazırlayarak oluşturulmuştur. Daha sonra bu listeye göre çalışmamıza konu olan sekiz şairin kasideleri incelenmiştir. Kozmik unsurların her biri kendi başhğı altında ele alınmış ve şairlerin bu kozmik unsuru hangi hayal ve benzetmelerle kullandığı karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Bunlar verildikten sonra o kozmik unsurun şairler tarafından kullanımıyla ilgili yorum da eklenmiştir. Bütün kozmik unsurlar bu şekilde örnek beyitler de verilerek incelendikten sonra çalışmamız, sonuç bölümüyle noktalanmıştır. Anahtar Kelimeler: Divan, kaside, kozmik, beyit

Cosmic items are the things that are related to the cosmos and its creation. Cosmic contents we have considered are collected from dewans of the poets such as Ahmet Paşa, Necati Bey, NePi and Na'ili. After words, we have studied the eight poets' qasidas according to the list prepared earlier. Each cosmic item is treated seperately under its own title and allegories used foe each poet. Next, commentaries about these cosmic items are given. Finally vail the how certain poets usedcosmic items are exhausted with sampled couplets and a conclusion ends the study. Key Words: Cosmic, dewan, Qasida, couplet
Cosmic items dewan peotry: Comparison and overviev of 15, 16, 17, and 18th century poets of Ahmet Paşa, Necati Bey, Fuzuli, Baki, Nef`i, Na`ili, Nedim and Şeyh Galib`s qasides cosmic contents and styles
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature