Kafkasya’dan Ön Asya’ya Kimmer-İskit Göçleri - Tunç, Zekiye (Fırat University, 2012)
M.Ö. 2 binlere gelindiğinde Proto-Türk olarak kabul edilen kavimlerden Kimmerler ve sonrasında İskitler Kafkasya bölgesine gelmişlerdir. Kimmerler M.Ö. 2. bin yılbaşlarından M.Ö.8. yy’a kadar Karadeniz’in kuzeyinde, Avrasya bozkırlarında ve Kafkasya bölgesinde görünmektedirler. M.Ö. 8. yy sonlarında doğudan batıya doğru gelen İskitlerin baskısı sonucu Kimmerler yurtlarını terk ederek güneye ve batıya doğru hareket etmişlerdir. İskitler ise Kimmerlerin ardından Kafkaslar üzerinden Ön Asya’ya kadar ilerleyebilmişlerdir

In 2000 BC, of the tribes Kimmers accepted as proto-Turk and then Scythians came to the region of Caucasian. From the early 2000 BC to 8th century BC, Kimmers were seen in the North of Black Sea, Eurasian Moor and Caucasian region. In the end of 8th century, Kimmers moved away South and West by leaving their homeland as a result of the suppress of Scythians coming from east to the west. Scythians went forward Asia Minor through Caucasians after Kimmers
Kimmer-Scythian Immigrations to Asia Minor from Caucasia