SIÇANLARDA SİSPLATİN NEFROTOKSİSİTESİNE KARŞI SELENYUM VE YÜKSEK DOZ E VATAMİNİNİN KORUYUCU ROLÜ - AKSOY, ASUDE ORHAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Sisplatinin (CDDP) klinik kullanımını kısıtlayan en önemli toksisitelerinden birisi nefrotoksisitedir. Bu çalışmada; sıçanlarda sisplatin nefrotoksisitesini önlemede Selenyum ve yüksek doz E vitaminin (SeVE) etkilerini araştırdık. Çalışmada her biri sekizerli, beş grupdan oluşan toplam 40 adet dişi Wistar sıçan kullanıldı. Kontrol grubuna 5 gün serum fizyolojik (SF) intraperitoneal (İP) olarak verildi. Diğer gruplara tek doz 6 mg/kg- Vücut Ağırlığı (VA) İP CDDP uygulandı. A grubuna tek doz 6 mg/kg- VA CDDP sonrasında 4 gün SF verildi. B grubuna CDDP öncesi, C grubuna CDDP enjeksiyonuyla başlayan, D grubuna CDDP sonrası E vitamini 1000 mg/kg- VA ve selenyum 1.5 mg/kg- VA İP verildi. CDDP. uygulamasından beş gün sonra sıçanlar sakrifıye edildiler. Alman örneklerden plazma ve eritrositlerdeki (RBC) malondialdeb.it (MDA), glutatyon (GSH), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) katalaz, üre ve kreatinin düzeyleri ile renal histopatolojik değişiklikler değerlendirildi. Gruplar arası farklılıklar one-way ANOVA testiyle, farkların anlamlılığı Tukey's multiple range testleri ile hesaplandı. Sisplatin ve SF verilen A grubunda kontrol grubuna göre plazma ve RBC düzeylerindeki MDA, üre, kreatinin düzeylerinde ve histopatolojik hasar skorunda yükselme saptandı (p<0.05), plazma ve RBC'deki GSH-Px, GSH ve plazma katalaz düzeylerinde düşme saptandı (p<0.05). SeVE tedavisi verilen B, C ve D gruplarında plazma ve RBC'deki MDA düzeylerinde düşme (p<0.05), GSH-Px, GSH düzeylerinde yükselme saptandı (p<0.05). Plazma üre ve kreatinin düzeyleri B,C ve D gruplarında A grubuna göre anlamlı olarak azalmıştı (p<0.001). CDDP'ye bağlı gelişen histopatolojik değişiklikler SeVE tedavisi sonrasında anlamlı şekilde düzelmişti (p<0.05). Sisplatine bağlı gelişen nefrotoksisitede oksidatif stres artmaktadır. Kanser hastalarında SeVE kullanımı, CDDP'ye bağlı gelişen nefrotoksisitenin önlenmesinde etkin olabilir. Anahtar Kelime: Sisplatin nefrotoksi sitesi, oksidatif stres, E vitamini, selenyum.

The Protective Role of Selenium and High Dose Vitamin £ Administration to Cisplatin-Induced Nephrotoxicity in Rats Cisplatin (CDDP) is one of the most active cytotoxic agents in the treatment of cancer but its clinical use is associated with nephrotoxicity. In the present study, we investigated the effect of selenium with high dose vitamin E administration to prevent of CDDP-induced nephrotoxicity in rats. In the study forty female Wistar rats were used. They were randomly divided into five equal groups. The first group served as control group that administrated physiologic saline (2,5 cc/day, 5 days) intraperitoneally (IP) and group A administrated cisplatin (6 mg/kg B W/single dose) and physologic saline IP. Groups B, C and D received IP five doses of selenium (1.5 mg/kg BW) and a high dose of vitamin E (1000 mg/kg BW) combination before, simultaneously and after with CDDP, respectively. The rats were sacrified after five days CDDP administration. Plasma and Red Blood Cell malondialdehide (MDA), glutathione peroxidase (GSH-Px), reduced glutathione (GSH), catalase, urea and creatinine levels, and renal histopathological changes were measured. The difference among the groups was estimated by one-way ANOVA and also meaning of differential is estimated by Tukey's multiple range tests. Histopathological injury score and plasma and RBC levels of MDA, urea, and creatinine were found as increased in the A group compared to the control group (p<0.05) while plasma and RBC levels of GSH-Px, GSH and plasma catalase levels were decreased in the A group (p<0.05). On the contrary, plasma and RBC levels decreased i (p<0.05) in B, C, and D groups which are treated with SeVE whereas GSH-Px and GSH levels found as increased (p<0.05). Plasma urea and creatinine levels significantly decreased in B, C, and D groups compared to group A (pO.001). Histopathological changes caused by CDDP were significantly improved after SeVE treatment (p<0.05). Oxidative stress increases in CDDP induced nephrotoxicity. SeVE suplementation may play role in prevention CDDP-induced nephrotoxicity in cancer patents. Key Words: Cisplatin-induced nephrotoxicity, oxidative stress, Vitamin E, Selenium.
The protective role of selenium and high dose vitamin E administration to cisplatin-induced nephrotoxicity in rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyokimya