ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ YERLEŞİM MERKEZLERİNDE KULLANILMIŞ SULARIN AKTİF ÇAMUR SİSTEMİYLE TASFİYESİ VE PROJELENDİRME ESASLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - BAĞATUR, TAMER (Fırat Üniveristesi, 1992)
Yüksek Lisans Tezi ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ YERLEŞİM MERKEZLERİNDE KULLANILMIŞ SULARIN AKTİF ÇAMUR SİSTEMİYLE TASFİYESİ VE PROJELENDİRME ESASLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Tamer BAÖATUR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1992, Sayfa: 112 Bu çalışmada, orta büyüklükteki yerleşim merkezlerinde (nüfusu 50.000 ile 300.000 azasında olan yerlerde ) Aktif çamur sistemi ile kullanılmış suların arıtılması hususunda, tasfiye ve projelendirilme esasları üzerine bir literatür çalışması yapılarak, bu tip arıtma tesislerinin her ünitesi için optimum, en elverişli tasfiye ve projelendirme kriterleri tespit edilerek, tablolar halinde verilmiştir. Verilen bu tasfiye ve proje kriterleri iki proje (uygulama safhasında olan Elazığ pissu arıtma tesisi ile proje safhasında olan Malatya pissu arıtma tesisi )n üzerinde değerlendirilerek, en uygun projelendirme kriterleri ve tasarım formülleri çıkartılarak, arıtma tesisinin her ünitesi için hazırlanan bir bilgisayar programı ile yeniden gözden geçirilmiş tespit edilen kriter, esas ve mühendislik hataları belirtilerek, yeni yapılacak projelerde bu tür hataları en aza indirebilecek tavsiyelerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler : Aktif çamur işlemleri, Atıksu arıtımı, Tasarım-

m SUMMARY Masters Thesis A STUDY ON THE PRINCIPALS OF IIQUITADION AND PROJECT TO SEWAGE TREATMENT WITH ACTIVATED SLUDGE SYSTEM IN THE MEDIUM - SIZED COMMUNITIES Tamer BA?ATUR Fırat University Graduate School of Natural arid Applied Sciences Department of Civil Engineering 1992, Page: 112 In this study, a literature study has been done on the principals of liquidation and project to 'sewage treatment with activated sludge system in the medium - sized communities inhabited areas whose population is about 50.000 and 300.000. The most optimum liquidation and design criterias for each unit of activated sludge treatment have been established and performed as tableaus. The performed liquidation and project criterias have been commented on the two example projects which are Elazığ sewage treatment which is in theIV phase of practising and Malatya sewage treatment which is in the plase of projecting. The most optimum projecting criterias and the planing formulas have been done. These formulas and criterias have been reviewed by the help of a computer which was programmed for each unit of the sewage treatment. The criterias and engineering.faults which was established have been stated and it has been adviced that the faults like these on the new projects being made should be decreased to the least. KEY WORDS : Activated sludge process, sewage treatment, design.
A Study on the pirincipals of liguitadion and project to sewage treatment with activated sludge system in the medium-sized communities
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering